Оригінальна рецептура сиру була розроблена в середині XIX століття пруссько-швейцарськими поселенцями, сім'єю Вестфаль, з долини Ементаль (кантон Берн) під назвою сир «Тільзитер»
Цей сорт сиру «Тільзитер» виготовлявся в Східній Пруссії у місті Тільзит, – нагадує Вікіпедія.
Як пише видання Texty.org.ua, після Другої світової війни місто Тільзит перейшло під контроль РРФСР у складі Радянського союзу і стало називатися містом Совєтськ Калінінградської області, а сорт сиру «Тільзитер», що виготовлявся в цьому місті, був привласнений Радянським союзом собі під назвою сир «Російський».
Виробникам, які себе поважають, давно варто перейти на нормальну назву Тільзитер. Хай навіть із додатком "український тільзитер".