106466520 unian 851409 675x360Броварський міськрайонний суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо керівника Центру визволення полонених ГО «Офіцерський корпус» Володимира Рубана і колишнього нардепа Надії Савченко.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 29 листопада.

Суд вважає, що обвинувальний акт складено з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону і це робить неможливим справедливий судовий розгляд.

В обвинувальному акті дана оцінка законності дій інших осіб, без вказівки про їх процесуальний статус у цій справі.

Наводиться три таких епізоди:

1) Савченко і Рубан за попередньою змовою групою осіб Особа 1, Особа 2 у період приблизно з 20.11.2017 по 08.03.2018 здійснили готування до насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні, у тому числі, протягом листопада 2017 року на території міста Бахмут Донецької області підшукали для скоєння злочину інших співучасників із громадян України і далі наводиться чотири прізвища.

2) Савченко і Рубан за попередньою змовою групою осіб із Особа 1, Особа 2 та іншими невстановленими особами приблизно з 20.11.2017 по 08.03.2018 здійснили готування до посягання на життя Президента України, народних депутатів України, Прем’єр-міністра України, членів Кабінету Міністрів України, керівників політичних партій у зв’язку з їх державною чи громадською діяльністю, зокрема упродовж листопада 2017 року на території міста Бахмут Донецької області підшукали для вчинення злочину інших співучасників з числа громадян України і далі наводиться чотири прізвища.

3) Савченко і Рубан за попередньою змовою групою осіб із Особа 1, Особа 2 та іншими невстановленими особами з метою порушення громадської безпеки і залякування населення, у період приблизно з 20.11.2017 по 08.03.2018 здійснили готування до терористичного акту, а саме застосування зброї, вчинення вибуху та ін., заподіяння значної майнової шкоди та настання інших тяжких наслідків, які призвели б до загибелі людини, у тому числі упродовж листопада 2017 року на території міста Бахмут Донецької області підшукали для вчинення злочину інших співучасників з числа громадян України і далі наводиться чотири прізвища.

Пряме зазначення конкретних прізвищ осіб, які фактично обвинувачуються у вчиненні злочинів спільно з Рубаном і Савченко, за відсутності визначеного їх процесуального статусу у справі, відсутності даних про наявність вироків щодо цих осіб, є порушенням загальних засад кримінального провадження; принципу верховенства права, законності, презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини, забезпечення права на захист, доступу до правосуддя.

Отже, обвинувальний акт містить у собі дані про скоєння злочинів низкою інших осіб, без інформації про виділення матеріалів щодо цих осіб в окреме провадження, всупереч того, що обвинувальний акт щодо однієї особи не може містити обвинувачення щодо інших, оскільки порушує їх право на захист та позбавляє суд можливості визначити межі судового розгляду.

Прокурор також просив помістити обвинувачених Рубана і Савченко під варту. Хоча вже більше 2 років вони не мають жодних запобіжних заходів.

16 квітня 2019 року Броварський суд звільнив Рубана і Савченко, тому що термін запобіжного заходу закінчився, а новий не встигли обрати. З того часу обвинувачені постійно з’являлися на засідання, виїздили за кордон і поверталися. Суд зауважив тільки про один випадок, коли Савченко не прийшла до суду, але в подальшому відвідувала всі засідання.

Суд не переконався, що Савченко і Рубан мають намір переховуватися, впливати на свідків, що вони можуть знищити, сховати або спотворити будь-які докази і.т.п.

Лист Служби безпеки України про направлення до Бориспільського міськрайонного суду Київської області обвинувального акту щодо Савченко щодо використання підробленого документа (несправжнього COVID-сертифіката), на думку суду, не свідчить про ризик вчинення нею іншого злочину з огляду на презумпцію невинуватості, що гарантується Конституцією.

Наразі відомо, що прокурор подав апеляцію на рішення про повернення обвинувального акту.

Нагадаємо, що у березні 2018-го Рубана і Савченко помістили під варту без визначення застави. На початку 2019-го справу передали до суду. Свого часу під вартою обвинувачені провели більше року.