269604855 2455812187887572 4518021439899388900 nУнікальний випадок хірургічного ускладнення коронавірусної інфекції виявили у Першому територіальному медичному об’єднанні у 68-річного Володимира зі Стрия. Про це повідомили на сторінці медзакладу у Фейсбук.

У світовій медичній практиці зафіксовано лише декілька схожих випадків.

"Він майже вилікувався від коронавірусу. Та не давали спокою раптові гострі болі у животі. КТ показало – його стан свідчив про поступове відмирання частинок одразу трьох органів – нирок та селезінки. Таке хірургічне ускладнення коронавірусної інфекції у світі називають мультифокальним тромбозом ниркових та селезінкових артерій", - повідомили медики.

Звіт про такі ускліднення та огляд відповідної літератури зробили у найстарішому медичному закладі штату Флорида - Медичній школі Міллера університету Маямі.

Чому такі випадки трапляються

"COVID-19 має специфічний вплив на організм. Він руйнує ендотелій — внутрішню вистілку кровоносних судин. Так, через згущення крові утворюються тромби. Вони ж блокують кровопостачання до органів, призводячи до поступового припинення їхніх функцій.

На щастя, на момент встановлення діагнозу фахівцям вдалося обмежитися лише медикаментозним лікуванням. За допомогою спеціального апарату інфузомату препарати для розрідження крові рівномірно та цілодобово вводяться пацієнту. А найсучасніший апарат контролю системи гемостазу - тромбоеластометр Rotem дозволяє у автоматичному он-лайн режимі регулювати необхідне дозування ліків, підбирати їх комбінацію та контролювати процес лікування. Зараз розвиток ускладнення призупинено", - розповіли у медзакладі.

Після двох тижнів лікування Володимира виписали додому. Проте чоловік і надалі перебуватиме на спостереженні у спеціалістів.