censornet news 528Вчора, 26 грудня, відійшов у вічність полковник Лазоркін Віталій Ілліч, один із засновників та заступник Голови Спілки офіцерів України. Про це повідомив Євген Лупаков на своїй сторінці у Фейсбук.

Віталій Ілліч народився 9 липня 1945 року. У 1969 році закінчив Київське вище інженерне радіотехнічне училище Протиповітряної оборони, та Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка.

Потім служив у Військах протиповітряної оборони, штабі Прикарпатського військового округу, викладав у Львівському політехнічному інституті, був заступником начальника Центрального науково-дослідного інституту Міністерства оборони України.

З 1990-х років Віталій Ілліч брав активну участь у політичному та громадському житті України. У 1990-1993 роках він – член військової колегії Народного руху України, один із організаторів першої конференції “Внутрішня та зовнішня безпека України: Концепція української армії та пошуки шляхів її відродження”, член організаційного комітету з підготовки, скликання та проведення 1-го з’їзду офіцерів України.

Він розробив Концепцію створення національних Збройних Сил України, яка була оприлюднена ним 1 грудня 1990 року та реалізована протягом 1991-1992 років. Полковник Віталій Лазоркін був керівником робочої групи з розробки проектів законів України “Про оборону України” і “Про Збройні Сили України”, які були ухвалені Верховною Радою України 6 грудня1991 року.

У 1991–1992 роках полковник Лазоркін був представником України в міждержавній робочій комісії з питань оборони та безпеки при Верховній Раді СРСР, потім СНГ, членом комісії Верховної Ради України у справах соціального захисту військовослужбовців, членом організаційної групи зі створення Міністерства оборони України, радником та керівником групи консультантів першого Міністра оборони України.

Після звільнення із військової служби очолював управління міжнародного співробітництва в Національному агентстві з питань інформатизації при Президентові України.

Протягом тривалого часу був членом Громадської ради при Міністерстві оборони України. Брав активну участь у Померанчевій революції 2004 року та Революції Гідності у 2013-14 роках.

Перебуваючи у відставці полковник Віталій Ілліч Лазоркін був наставником і радником громадських організацій з питань національної безпеки і оборони, захисту національних інтересів, національно-патріотичного виховання воїнів. До останньої години гідно виконував громадянський обов’язок як заступник Голови Всеукраїнської громадської організації Спілка офіцерів України.

Активна життєва позиція, патріотизм і самовідданість Віталія Ілліча Лазоркіна завжди були яскравим прикладом беззастережного служіння ідеї незалежності України.

Віталій Ілліч разом із дружиною Євгенією Михайлівною виростив трьох достойних дітей, опікувався онуками.