ABFC71B8 D56D 453E 9613 78443E55F714У вівторок, 28 грудня, Державне бюро розслідувань проводило обшуки на митному посту "Ягодин", що на Волині.

Спершу у фейсбук-спільноті Customs of Ukraine з’явилась інформація про обшуки на митному посту “Ягодин” Волинської митниці. Йшлося про те, що на посту зламали шлагбаум та “поклали обличчям до долу всю зміну”, пише Діло.

Відпрацювання проводилося в рамках кримінального провадження, щодо зловживання владою або службовим становищем за ознаками вчинення злочину передбаченого статтею 364 Кримінального кодексу України. З нинішнього дня керівник митниці Гузь на лікарняному”, — зазначили в спільноті.

У митниці частину цієї інформації згодом спростували.

Він (обшук — ред.) проводився за ухвалою Личаківського районного суду у місті Львів від 21 грудня у кримінальному провадженні, що стосується порушень законодавства з боку суб’єктів ЗЕД (зовнішньоекономічної діяльності — ред.). Правоохоронці вилучали документи, які могли б це підтвердити або спростувати. Щодо зміни ВМО №1, нікого з працівників не “клали”, не затримували, підозр чи повісток про виклик як свідків не вручали. Звісно, усе можна було зробити інтелігентніше, шляхом отримання дозволу на тимчасовий доступ до бази даних. Але маємо те, що маємо… Ягодин працює у штатному режимі й співпрацює із правоохоронцями в межах повноважень. А щодо лікарняного начальника, він на ньому був і ДО цих подій – жива людина, високий епідсезон. З кожним буває”, — йдеться у повідомленні митниці.

Пізніше у ДБР прокоментували інформацію про обшуки та розповіли, що до правопорушень були причетні мешканці Львова.

“За оперативною інформацією, мешканці Львова, будучи в злочинній змові зі службовими особами Волинської митниці, впродовж листопада та грудня цього року ввезли через пункт пропуску “Ягодин” великі партії контрабандних товарів із Китаю. Посадові особи отримали за це неправомірну вигоду, а державному бюджету було завдано тяжких наслідків у вигляді повної несплати обов’язкових митних платежів та зборів”, — зазначила речниця територіального управління ДБР у Львові Тетяна Муравель.

Повідомляється, що під час обшуків вилучили мобільні телефони, боді-камери, жорсткі диски та документацію.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення – частина друга статті 364 ККУ – зловживання службовим становищем.