333333333333333335Для батьків перший рік життя немовляти одночасно найцікавіший і найважливіший, адже саме у цей час закладаються засади міцного здоров'я. Будь-які захворювання, виявлені в цьому віці, лікувати легше, й шанси на повне одужання значно вищі. Саме тому потрібні планові профілактичні огляди дітей до року у педіатра та інших лікарів з рядом досліджень.

Щоб допомогти батькам розібратися, як краще планувати візити до лікарів, зрозуміти, на що звертати увагу, команда дитячої поліклініки «Веселка» підготувала 10 ключових порад.

Крок 1. Щомісячні огляди у педіатра

Відразу після виписки з пологового будинку та через 2 тижні дитину має оглянути педіатр. Це найголовніший лікар для малюка. Відвідувати його у перші півроку потрібно щомісяця незалежно від стану малюка та наявності симптомів захворювань. У подальшому такі огляди також рекомендовано проходити щомісяця, адже саме під час першого року життя дитина розвивається найстрімкіше. Під час візитів лікар не тільки оцінює розвиток малюка, а й може надати рекомендації та поради батькам. Тож якщо вас щось турбує, обов'язково розкажіть про це лікарю.

Під час первинного огляду педіатр надає рекомендації по догляду за шкірою дитини (як мити, чим змащувати, як доглядати за пуповинним залишком/пупковою ранкою, як мити вушка, носик, оченята, як проводити профілактику пелюшкового дерматиту), по грудному вигодовуванню та за необхідності підбирає суміш для докорму чи штучного вигодовування.2

Під час візиту до поліклініки в 1 місяць, малюка зважать, вимірюють зріст, об’єми голови та грудної клітини. «Лікар оцінить приріст ваги та зросту у порівнянні з даними пологового будинку – це потрібно щоб оцінити, наскільки добре ваш малюк розвивається та чи вистачає йому молока. Також педіатра цікавить перебіг вашої вагітності та пологів, він розпитує про те, чим ви хворіли до та під час вагітності, які захворювання є у найближчих родичів дитини, чи є у когось з них алергія. Лікар огляне дитину з ніг до голови, послухає серце, легені, помацає животик, тім’ячко та загляне під підгузок, щоб проконтролювати стан шкіри», — розповідає про особливості першого огляду педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Марина Шамановська.

У 2 місяці під час візиту до педіатра дитину знову зважать і зміряють – так буде відбуватися щомісяця, аж до року. Лікар поцікавиться, яких навичок здобув малюк, що він вміє. Під час огляду у 5 місяців педіатр зазвичай проводить бесіду з батьками на тему введення першого прикорму, розповідає про продукти та правила його введення. З 7 по 12 місяць – обов’язкові огляди у педіатра, під час яких здійснюються виміри тіла дитини, оцінюється прикорм та видаються рекомендації щодо введення у раціон нових продуктів. У 9 місяців рекомендовано здати кров для контролю рівня гемоглобіну і своєчасного виявлення можливої анемії.

Кроки 2-6. Планові огляди у спеціалістів

При першому плановому огляді дитини педіатр обов'язково направить до інших лікарів. Найважливіші із них для дітей в перші місяці – невролог і ортопед. Загалом за перший рік малюку потрібно пройти 4 планові медичні огляди: в 1, 3, 6 та 12 місяців та ряд діагностичних обстежень.hdg

Невролог перевіряє вроджені рефлекси, контролює їх поступове зникнення, слідкує за формуванням рухових функцій, розумового і психічного розвитку дитини. «При народженні малюк ще нічого не вміє, а протягом першого року життя набуває багатьох навичок, у тому числі вчиться ходити та говорити. Тобто за рік дитина долає величезну відстань у своєму розвитку. І щоб правильно оцінити цей розвиток, відстежити, зрозуміти, що є нормою, і виключити патології, важливо пройти огляд у дитячого невролога. Такі профілактичні огляди рекомендовано проходити з немовлям кожні 3 місяці», — пояснює дитячий невролог поліклініки «Веселка» Вікторія Негруб.

Хірург, ортопед — слідкує за здоров'ям будови кісток, суглобів, розвитком рухової активності малюка. Рекомендовано відвідати дитячого ортопеда, коли дитині виповниться 1 місяць, а потім ще кілька разів — у 3, 6 та 12 місяців. «Під час першого прийому ортопед уважно обстежує всі суглоби на рухливість (особливо ретельно перевіряються кульшові (тазостегнові) суглоби) і перевіряє, чи однакової довжини ніжки малюка. В цілому лікар дуже уважно огляне малюка буквально від тім’ячка до п'ят, оцінить розміри та форму всіх частин тіла, перевірить, наскільки вони пропорційні, симетричні по відношенню один до одного, подивиться, як рухаються ручки та ніжки. Навіть якщо в місяць ортопедичної патології не було виявлено, дитину все одно потрібно регулярно показувати лікареві, рекомендовано кожні 3 місяці», — акцентує дитячий ортопед поліклініки «Веселка» Златослава Кузьо. При повторних оглядах можуть бути виявлені певні хвороби, які не виявляють себе під час першого візиту до лікаря — мязова кривошия, дисплазія тазостегнового суглоба, клишоногість, які в разі наявності важливо почати лікувати до того, як малюк підросте.

З офтальмологом (окулістом) немовля вперше знайомиться ще в пологовому будинку. Наступний огляд відбувається вже у 6 місяців: офтальмолог перевіряє зір дитини, оглядає очне дно. Втім важливо, якщо малюка щось турбує, наприклад, закисають очі, обов'язково зверніться до окуліста або проконсультуйтеся з педіатром не чекаючи планових оглядів.

На перших оглядах отоларинголог (ЛОР) перевірить слух малюка, а в 12 місяців — носове дихання.

На прийом до стоматолога потрібно прийти після появи перших зубок. Лікар перевірить розташування зубів у щелепі, чи нормально йде формування прикусу у дитини, а також розповість про догляд за молочними зубами.

Крок 7. Поступовий розвиток

Розвиток малюка відбувається поступово. Батькам не варто спонукати малюка сідати, ходити чи вставати раніше за рекомендований вік.gjmkjhgcfgv

«Самостійно сісти малюк має приблизно у 7 місяців, стати на ніжки — у 9, а у 10–11 зробити перші кроки, тримаючись за опору. До цього віку лікарі рекомендують не спонукати малюка сидіти чи стояти. Особливо шкідливо садити його у подушки. Кістки та м'язи малюка до нових рухів ще не готові, і якщо м'язовий корсет дитини не встигне зміцніти до того, як вона почне самостійно сідати, це може призвести до викривлення хребта. Якщо ж час настав, а малюк поки що не освоїв нову навичку, ортопед підкаже, як дитину стимулювати — тут знову допоможуть масаж і гімнастика», — пояснює завідувач відділення дитячої поліклініки «Веселка» Андрій Юрас.

Це саме стосується й інших аспектів розвитку дитини. Не варто змушувати малюка тримати іграшки, очікувати утримання уваги вже з перших місяців. Дитина має пройти всі етапи розвитку самостійно, в певний час. Педіатри радять батькам, якщо переймаєтесь з-приводу темпів розвитку малюка, варто завжди запитувати про все на черговому огляді у лікаря. Адже педіатр не тільки слідкує за розвитком малюка, а й завжди допоможе батькам щодо будь-яких питань стосовно дитини.

Крок 8. Вакцинація від хвороб

Ще під час візиту до педіатра в 1 місяць, лікар складає індивідуальний графік вакцинації для малюка. Батьки завжди можуть розпитати все що турбує щодо кожної вакцини. Зазвичай сама вакцинація розпочинається вже під час наступного візиту до педіатра — в 2 місяці, якщо малюка не прищепили у пологовому будинку в перші дні.56hbgvcd

Саме в 2 місяці може розпочатися перша вакцинація від дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу В, вакцинація від гепатиту В (перша або друга, якщо малюка вже провакцинували у пологовому будинку).

Крім цього, за бажанням батьків, дитина вакцинується від ротавірусної та пневмококової інфекції. Саме педіатр оглядає дитину та дає дозвіл на вакцинацію, розповідає про особливості поствакцинального періоду, які можуть виникнути, та про дії у разі їх появи. Як пояснюють лікарі та свідчать дані світових досліджень, ризик, наприклад, серйозної алергічної реакції на вакцинацію (такої як анафілактичний шок) у тисячі разів нижчий, ніж на прийом звичайного препарату (скажімо, антибіотика або протигрибкового чи нестероїдного протизапального, ібупрофену). Вся процедура вакцинації займає всього кілька хвилин, а захист що отримує дитина триватиме роки.7dtg

«Вакцинувати дітей потрібно згідно з календарем щеплень, у якому передбачені вакцинації від таких захворювань, як кір, правець, поліомієліт, паротит, краснуха, дифтерія, коклюш, гепатит В, гемофільна інфекція, туберкульоз. Графік для кожної дитини педіатр може скласти індивідуально. На сайті МОЗ є достовірна інформація про вакцинації і оновлений календар щеплень. Зауважу, що такі календарі у різних країнах різняться, що зумовлено поширенням певних хвороб на території конкретної країні та пов'язано з економічними можливостями цієї країни забезпечити населення вакцинами. На відміну від нашого українського, в національних календарях щеплень більшості країн світу є вакцинація від пневмококових інфекцій, вітряної віспи, ротавірусної і менінгококових інфекцій. Щеплення від цих хвороб в Україні не є обов'язковим, проте входить до переліку рекомендованих вакцинацій у наказі МОЗ», — пояснює завідувач відділення дитячої поліклініки «Веселка» Андрій Юрас.

Варто пам’ятати, що вакцинацію важливо не лише розпочати, а й завершити, щоб захист був повноцінним — виробилися антитіла. «Це важливіше, аніж здається. На сьогоднішній день ми регулярно чуємо про випадки зараження правцем, спори якого живуть у ґрунті і можуть потрапити в рану дитини у будь-який момент.6sfdgb

Нещодавно ми перенесли епідемію кору, пов'язану з низьким рівнем вакцинації. Ми також чули про випадки дифтерії в деяких регіонах України. З цього легко зробити висновок, що як тільки рівень вакцинації падає нижче певного показника, вакцинокеровані хвороби з’являються. А кашлюк? Цей діагноз ми ставимо фактично кожного сезону, як тільки починаються заняття у школі. А для немовлят це потенційно смертельне захворювання», — підкреслює педіатр поліклініки «Веселка» Оксана Головчак.

Крок 9. Сезонна вакцинація від грипу

Навіть у перший рік життя дитина може хворіти застудою. Статистика свідчить, що насправді малюки хворіють застудами 6–10 разів на рік, тобто втричі частіше, ніж дорослі. Якщо застуда розпочинається з високої, понад 38℃ температури і супроводжується порушенням загального стану, висока ймовірність, що у малюка грип. Зазвичай при грипі все починається з сухого кашлю й підвищення температури. Втім, у немовлят симптоми можуть відрізняються, наприклад, кашлю може й не бути. Інші симптоми (головний біль, біль у м’язах і суглобах, загальне погане самопочуття, біль у горлі) батькам складно встановити самостійно, адже дитина не може про це сказати. Втім, малюк буде млявий і плаксивий, може відмовлятися від їжі. Діти до 2 років у групі ризику, і для них грип вкрай небезпечний.

«Не всі знають, проте грип можна не тільки лікувати, а й попередити вакцинацією. Якісна вакцина створює потрібний імунітет та надійно захищає від усіх циркулюючих штамів грипу. Саме тому команда лікарів «Веселки» радить «Ваксігрип Тетра», який ми й використовуємо в роботі. Вартість такої вакцини — 370 грн, вона діє цілий рік і дозволена дітям вже з 6-місячного віку. Процедура вакцинації проста, не потребує спеціальної підготовки, а розпитати про неї можна навіть онлайн через сайт veselka.clinic», — додає завідувач відділення дитячої поліклініки «Веселка» Андрій Юрас.3dfdgv

Грип найбільш заразний протягом тижня після появи перших симптомів. Саме тому лікарі дитячої поліклініки «Веселка» радять батькам викликати педіатра для консультації в домашніх умовах. Зробити це можна за телефонами: +38 (067) 343 29 11 та +38 (050) 343 29 11. «Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах, і є ймовірність розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Саме ці інфекції часто стають причиною пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозних порушень функцій органів дихання. При цьому важливо пам'ятати, що у малюків стан може погіршуватися значно швидше ніж у дорослих, тож якщо від перших симптомів застуди минуло кілька днів, а стан дитини незадовільний, обов'язково потрібна консультація лікаря. Одним з таких гострих симптомів грипу може бути висока температура — понад 38°С, що важко коректується», — акцентує педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Володимир Рак.

Крок 10. Пакет малюка, з яким батьки мають більше часу для малюка

Тож, важливо, щоб малюка оглядав саме дитячий спеціаліст, що знається та практикує лікування малюків. Знаючи, що батьки мають безліч викликів та задач саме під час першого року життя дитини, у дитячій поліклініці «Веселка» розробили спеціальні пакети для новонароджених. Вони вже включають всі потрібні огляди спеціалістів та дослідження, а також передбачають складання індивідуального графіку для немовляти по відвідуванню педіатра та спеціалістів. Це економить чимало часу для батьків, й вони можуть бути впевнені, що здоров'я дитини під контролем. Детальніше про пакети на сайті https://veselka.clinic/indyvidualni-prohramy. А записатися на прийом до лікаря або викликати педіатра для консультації, завжди можна за телефонами: +38 (067) 343 29 11 та +38 (050) 343 29 11.