psihologiya bolnogo rebenka lechimsya vmeste 3Лікарі не можуть відмовитись приїхати на виклик до хворої дитини. Це гарантовано наказом МОЗ України від 29.07. 2016 № 801 «Про затвердження Положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги…».

Відмову у приїзді можна кваліфікувати як ненадання медичним працівником допомоги хворому, за що передбачена кримінальна відповідальність. Це випливає з відповіді на запит ZIKу до Управління охорони здоров’я (Департамент гуманітарної політики) Львівської міської ради щодо особливостей роботи сімейних лікарів із неповнолітніми людьми та регламенту їх роботи в умовах реформування.

Повідомляється, що у сімейних лікарів майже немає законних підстав відмовлятися допомогти хворим дітям на виклик. Лише в одному випадку медик може не приїхати до хворого – в разі поважних причин. Однак, що можна вважати такими, а що ні – у відповіді на запит не вказали.

ЗІК

До того ж, право вимагати приїзд сімейного лікаря до хворої чи здорової дитини регламентують чинні законодавчі акти. Серед них: наказ МОЗ України від 29.07. 2016 № 801 «Про затвердження Положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та положень про його підрозділи» Положення про амбулаторію ПІ МОД, наказ МОЗ України від 20.03.2017 № 149 «Про затвердження Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до З років» та наказом МОЗ України від 29.11.2002 № 434 «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні».

Крім того, у відповіді на запит зазначили, що поки «достеменно не відомо, як буде виглядати робота сімейних лікарів в умовах реформування системи охорони здоров’я».

Та в разі прийняття Кабміном законопроекту № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів» Міністерство охорони здоров’я ухвалить відповідні підзаконні акти, які внормують діяльність сімейних лікарів в умовах реформування.

Нагадаємо, Форпост раніше також писав «У Львові лікарі більше не їздитимуть до пацієнтів на виклики?»