1DAF46F0 C401 4854 B255 9754A74A8389Робот Da Vincі дав змогу жінці знову їсти! Вперше в Україні лікарі прооперували стравохід за допомогою робота Da Vinci. 


Як повідомили у Першому територіальному об’єднані Львова, пацієнтка - 34-річна Мирослава з Львівщини. Останні два місяці жінка не могла уже навіть ковтнути води, аби не спровокувати блювання. Схудла на 10 кілограмів. Причина – ахалазія стравоходу, тобто порушення його функції під час прийому їжі – діагноз, який за статистикою спіткає лише 0,001% людей на планеті. 

Про рідкісну патологію Мирослава довідалася лише цього місяця, коли звернулася до Лікарні швидкої допомоги Першого ТМО Львова. До цього жінка два роки страждала спершу від шаленого дискомфорту, а потім і болю. Їжа, яку вона вживала, поверталася. Проблемою було навіть зробити ковток води.5FA893DF 77D9 4ABD B35C 4E248BC2DC25

У такому стані Мирослава і потрапила до лікарні. Огляд із рентгеном одразу виявив ахалазію стравоходу. Раніше єдиним методом повернути жінку до нормального життя була операція з розрізом грудної клітки і черевної порожнини. Та завдяки роботичній системі Da Vinci складне хірургічне втручання лікарям вдалося зробити через чотири маленькі проколи. 


Це дозволило зменшити як травматизм під час операції, так і ризик рецидивів після. Звісно, значно скоротився і час реабілітації. Уже через день після втручання Мирослава поїхала додому до двох своїх діток. Нині вона почувається добре і знову нарешті, як усі люди, може їсти і пити.