666775На відео момент ДТП, яка трапилася вчора, 19 січня. Водій громадського транспорту в останній момент помітив два автомобілі, які зупинилися перед світлофором.

Та, на жаль, часу відреагувати і зупинитися керманичу маршрутки не вистачило. Він просто зніс на своєму шляху автомобілі Kia та Citroen. На щастя, без потерпілих. Про це повідомила пресслужба патрульної поліції Львівщини.

Ще один момент, який помітно на відео, це те, що після зупинки водій кинув з рук щось дуже схоже на мобільний телефон. Керманич пояснив, що він вчасно почав гальмувати, але його занесло на бруківці.

Чоловік отримав протокол за ст. 124 (Порушення ПДР, що призвело до ДТП) КУпАП.

Висновки з побаченого робити вам, а патрульна поліція нагадує:

Факт №1: під час розмови мобільним телефоном за кермом реакція водія сповільнюється.
Факт №2: керманичу треба більше часу для реагування на складну дорожню ситуацію.

Тож якщо ви досі маєте звичку розмовляти з телефоном у руках за кермом, то наражаєте на небезпеку себе та інших!
Не варто користуватися телефоном за кермом, адже практично всі водії, за невеликим винятком, схильні до ефекту перемикання уваги з керування автомобілем на розмову. Увага концентрується на смузі руху, а навколишня інформація ігнорується.

Відповідно до ПДР, водіям категорично забороняється користуватися засобами зв'язку, тримаючи їх у руці (за винятком водіїв оперативних транспортних засобів під час виконання ними невідкладного службового завдання).

Відповідальність за порушення заборони користуватися засобами зв'язку, тримаючи їх у руці, визначається ч.2 ст.122 КУпАП, а відтак карається штрафом 510 гривень.

Водночас закон не забороняє користуватися пристроями hands free, оскільки водій має можливість керувати транспортним засобом, використовуючи обидві руки (наприклад, Bluetooth-гарнітури).