Znimok ekrana 2022 01 16 133457Вісім років тому, 16 січня 2014 року, незадовго до кривавого Водохреща, яке стало кульмінацією Революції Гідності в Україні, завдяки голосам народних депутатів із проросійської Партії регіонів у Верховній Раді було прийнято 10 “диктаторських законів”, направлених на звуження конституційних прав і свобод громадян. Це стало приводом до ще активніших протестів на вулицях столиці, під час яких загинули Герої Небесної сотні.

Після ганебної втечі президента Януковича, який склав повноваження партійного лідера, лави “регіоналів” почали рідшати – більшість із них плавно перейшла до новоствореної “ОПЗЖ”. Але, як виявляється, покинули Партію регіонів далеко не всі. Осередки політичної сили Януковича досі діють на території України, зокрема на Львівщині.

Як стало відомо “Ділу” із відповіді на інформаційний запит від Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, станом на 22 жовтня 2021 року у Львівській області залишається чинною реєстрація 16-ти районних організацій Партії регіонів, серед яких більшість досі мають своїх офіційних керівників. Ось лише деякі з нинішніх головних “регіоналів” Львівщини.

Дрогобицькою районною організацією досі офіційно керує 50-річний Йосип Михайлович Дяків. Як відомо з відкритих джерел, народився він у Дрогобичі, а проживає у селі Літиня.Znimok ekrana 2022 01 16 131256

Не так давно, на позачергових виборах до Верховної ради 2019 року, чинний керівник районного осередку Партії регіонів балотувався як самовисуванець. Раніше, у 2015 році, Дяків балотувався до Львівської обласної партії від ще однієї проросійської партії “Наш край”, в яку влилося чимало колишніх “регіоналів”.

На сайті “Чесно” кандидат у депутати Йосип Дяків фігурує в переліку “гречкосіїв”. Зокрема, йдеться про те, що він двічі дарував футбольну форму сільським аматорським футбольним командам. Однак жодна його спроба здобути депутатський мандат не була успішною.

Якщо в своїй політичній діяльності Йосип Дяків особливих досягнень не має, то в бізнесі у нього справи йдуть значно краще — насамперед у сфері пасажирських автоперевезень. Він є засновником ПП “Дрогобицьке АТП” та бенефіціарним власником МКП “Транс-екіпаж”, яке обслуговує популярні місцеві автобусні маршрути “Дрогобич — Трускавець” та “Борислав – Стебник ч/з Трускавець”.

У квітні 2021 року на підприємстві “регіонала”, який, до речі, має звання “Почесного автотранспортника України”, сталася НП – маршрутний автобус, який належить фірмі “Транс-екіпаж” та здійснює пасажирські перевезення на рейсі “Дрогобич–Трускавець”, загубив колесо на вулиці Трускавецькій у Дрогобичі. Перевізник Йосип Дяків, коментуючи цей випадок, зазначив, що в експлуатації автобус перебуває “лише” 8 років, а причиною аварії назвав неякісні запчастини.

У сфері бізнесових інтересів “регіонала” також є будівельна галузь. Йосип Дяків у березні 2018 року заснував приватне підприємство“Рін Плюс”, основний вид діяльності якого будівництво житлових і нежитлових будівель. За інформацією на сервісі моніторингу реєстраційних даних Опендатабот, його фірма прибуткова – у 2020 році отримала доходу понад 8,5 млн грн.