274172895 2507220902746700 1120990256138365365 nБільше дев’яти місяців 11-річна львів’янка потерпала від рідкісного ускладнення коронавірусу. Вона не могла сидіти, ходити та навіть тримати виделку. Про це повідомили на сторінці Першого територіального медичного об’єднання у Фейсбук.

"COVID-19 Соломійка перенесла у легкій формі, із симптомів була лише втрата нюху та смаку. Та вже за кілька тижнів у дитини почала сильно боліти голова і вона відчула затерпання та слабкість в ногах, а потім – в руках. За якийсь час Соломійка уже не змога втримати виделку", - повідомили у лікарні. 

Дівчинку терміново госпіталізували одразу в реанімацію Дитячої лікарні, де вона провела два тижні.

Діагноз, який вдалося встановити дитині - гострий поперечний мієліт в шийному відділі хребта та спастична тетраплегія (зниження рухової активності у верхніх та нижніх кінцівках) з порушенням функцій тазових органів. Це запальне інфекційне захворювання спинного мозку, при якому блискавично вражаються рухова та чутлива здатність.

Як з’ясували лікарі, хвороба запустила хибну роботу імунної системи, яка почала сприймати клітини спинного мозку як чужорідні, атакуючи свій же організм.111 675x900

За два тижні в реанімації стан Соломійки вдалося стабілізувати. Ще місяць дитина лікувалася в неврологічному відділенні: займалася з реабілітологом, аби перешкодити знерухомленню суглобів, вона знову вчилася сидіти, а потім уже й ходити.

Пацієнтка потрапила в реанімацію торік у травні. Нині хвороба відступила, рухливість ніг та рук відновлено, відтак розвиток ускладнення від Covid-19 призупинився.