50AA9BE9 09F4 403A 88B1 3CBD378CA758В Україні зареєстровано 2 паралітичні випадки поліомієліту і відповідно на кожен паралітичний випадок може припадати від 100 до 200 непаралітичних форм.

Про це повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, експертка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко.

«Така кількість випадків виявленого поліо є небезпечною, адже в Україні доведена циркуляція вакциноспорідненого штаму поліовірусу другого типу. Саме тому медичні працівники закликають усіх, невакцинованих від поліо, дітей зробити щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною», - сказала Наталія Іванченко.

Вона повідомила, що поліомієліт може призвести до незворотного паралічу, а в найгіршому випадку – до смерті. Врятувати і підтримувати життя в разі ураження дихальних м’язів, можна лише штучно підтримуючи процес дихання. Після поліомієліту функція вражених хворобою органів та м’язів не відновлюється.

«Захист дітей від захворювання на поліо є обов'язком абсолютно усіх батьків, адже відповідно до Закону України ''Про захист населення від інфекційних хвороб'' вакцинація проти поліомієліту належить до числа обов'язкових профілактичних щеплень. Я дуже прошу усіх, хто не вакцинував до цього своїх дітей зробити це якнайшвидше», - наголосила Наталія Іванченко.

Про небезпеку поліомієліту та чому важливо зробити щеплення від нього читайте тут.