8A872FD9 BF67 4D14 A830 8E9C47270FD5Окрім сирени, на теле- і радіоканалах звучатиме повідомлення про загрозу. Його текст вже готовий. Побачити і почути його можна буде також і на «Першому Західному» та «Радіо Перше».

Публічне попередження у разі повітряної загрози працюватиме за певним алгоритмом: спочатку увімкнеться сирена, яка працюватиме 5 хвилин, а далі державними мережами проводового, радіо і телевізійного мовлення звучатиме повідомлення. Про це в програмі «Великі перемовини» на «Першому Західному» розповів начальник відділу оперативно-чергової служби Департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Віктор Бунь. У тексті попередження звучатимуть такі слова:

«Громадяни! Повітряна тривога! Відключіть світло, газ,погасіть вогонь в печах. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас харчів та води. Попередьте сусідів і допоможіть хворим і літнім людям вийти на вулицю. Якнайшвидше дістаньтесь захисної споруди або ховайтесь на місцевості. Дотримуйтесь спокою та порядку. Уважно слухайте повідомлення Департаменту з питань цивільного захисту!»  

За словами Віктора Буня, на Львівщині вже встановлено 18 великих гучномовців (8 з яких - у Львові) потужністю 900-1200 Вт і 68 звукових блоків. Також по Львову встановлено 72 інтернет-гучномовці. Вони, крім сирени, транслюватимуть ще й повідомлення про причини увімкнення сирени. Системи будуть працювати навіть коли буде відключене електропостачання.

В районах Львівщини – ситуація гірша. Посадовець говорить, що лише 46 територіальних громад мають гучномовці. Ще в 17-ти тергромадах планують їх встановити до кінця року. Проблеми зі встановленням цих пристроїв виникають через те, що їх закупівля відбувається: частково за гроші ОДА, а частково за гроші громад.