zemliСправа за позовом прокурора області в інтересах Кабінету Міністрів України про визнання недійсним розпорядження, яким з постійного користування Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України вилучено земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення площею 62,25 га вартістю 94,8 млн грн, що відноситься до особливо цінних земель на даний час перебуває на розгляді в суді апеляційної інстанції. Про це повідомили у прокуратурі Львівської області.

Нагадаємо, вказаним розпорядженням з постійного користування вказаного Інституту вилучено земельну ділянку державної власності сільськогосподарського призначення площею 62,25 га (рілля) вартістю майже 95 млн грн, що відноситься до особливо цінних земель, та передано її до земель запасу Оброшинської сільської ради (землі комунальної власності).

Підставами для подання вказаного позову, серед іншого, стало те, що при прийнятті даного розпорядження голова Пустомитівської РДА вийшов за межі наданих йому повноважень, перейнявши на себе повноваження Кабінету Міністрів України щодо розпорядження, у тому числі припинення права постійного користування шляхом вилучення, особливо цінними землями сільськогосподарського призначення державної власності, а також не дотримався процедури щодо формування земельної ділянки.

При цьому порушивши вимоги Земельного кодексу України, Закону України «Про землеустрій», Закону України «Про державний земельний кадастр», Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» та розпорядження Кабінету Міністрів України.

Водночас, як повідомили у прокуратурі, з початку року в земельній сфері органами прокуратури області заявлено позовів на 160 млн грн. При цьому, площа повернутих земель та земель, незаконне надання яких попереджено, становить 176 га.