96C5F01A 416E 4A81 8A53 287F3051FC37Перед загрозою, яка стоїть тепер щодня перед нами, український народ має бути об’єднаним і він є таким. Багато людей хочуть вступити до Збройних Сил України, але не лише Сили територіальної оборони Збройних Сил України можуть діяти в межах штатних підрозділів. 

Територіальні громади відповідно до Закону України “Про основи національного спротиву” можуть створювати свої підрозділи та послуговуватися власною мисливською зброєю, але який же процес створення такого підрозділу, аби все було законно? В цьому дописі ми постараємось все вияснити.

Отож, регулює процес створення таких підрозділів Положення про добровольчі формування територіальних громад, затверджене Кабінетом Міністрів України та доступне тут: https://bit.ly/3HSDqCp

Можемо виділити такі етапи створення добровольчого формування:

Установчі збори. Мінімум 5 осіб мають прийти на установчі збори, запросити командира найближчої військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, обрати командира добровольчого формування та скласти протокол в трьох примірниках.

Призначення командира. Командир військової частини Сил ТрО ЗСУ відсилає всі документи для проведення перевірки кандидата в спеціальних компетентних органах. Після проведення перевірки, командир добровольчого підрозділу призначається Командувачем Сил ТрО ЗСУ в погодженні з Командувачем ССО ЗСУ.

Комплектування. Членами добровольчого формування можуть бути громадяни України від 18 років, які пройшли медичний, психологічний та професійний огляд. Професічний та психологічний огляд відбувається в частині Сил ТрО ЗСУ, а медичний огляд проводиться на базі комунальних закладів охорони здоров’я. Не можуть бути членами добровольчого формування особи, які є діючими військовослужбовцями, чи службовцями правоохоронних органів. Члени формування можуть теж призиватися на дійсну військову службу відповідно до Указу Президента України №69/2022 “Про загальну мобілізацію”, тоді вони припиняють членство в добровольчому формуванні.

Укладання контракту та присяга. Після проходження всього процесу оформлення, доброволець має укласти контракт добровольця територіальної оборони з командиром добровольчого формування. Після його підписання потрібно прийняти присягу добровольця територіальної оборони. Після цього видається посвідчення. Добровольці територіальної оборони можуть послуговуватися власною мисливською зброєю.

Порядок використання власної мисливської зброї регулюється відповідним положенням, затвердженим Кабінетом Міністрів України, яке доступне тут: https://bit.ly/3I51uSR

Чому важливо створювати добровольчі формування територіальних громад відповідно до Закону?

  1. Чітка координація з командуванням та виконання завдань на своїй місцевості.
  2. Можливість застосування власної мисливської зброї не тільки для самооборони, але і для оборони.
  3. Захист дій членів добровольчого формування згідно Законодавства України та надання певних правоохоронних та військових повноважень відповідно до Положення.

Так, цей процес здається довгим, але це єдиний механізм, який дозволяє наше Законодавство для впорядкованості сил та засобів з метою протидії ворогу на своїй місцевості, захисту своїх сімей, майна та населених пунктів. Будучи в злагоді та ефективній взаємодії, ми зможемо перемогти в цій війні.

У разі питань, телефонуйте на гарячу лінію 103-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ: 096 080 69 87