1 6931 1949279095273262 2737080058374737633 nЇх закупили за гроші Європейського Союзу та Банку крайового господарства Республіки Польща. А сьогодні представники Фонду офіційно передали транспорт представникам громад з цілої України. А точніше - тим лікарням, які найбільше постраждали від дій окупантів або й нині перебувають на передовій.

 Одна з них - Тростянецька, на Сумщині. Під час 30-денної російської окупації містечка росіяни вкрали у медзакладу дві «швидкі». Ще дві - розстріляли. Одну із понищених машин для Тростянця зголосився відновити сам виробник. Представники Peugeot сконтактували з головним лікарем та запропонували поміч. 

Також у лікарні, яка до війни була оснащена за прикладом ряшівських, бо це місто є дієвим побратимом Тростянця, окупанти зруйнували 4-5 поверхи. Зокрема, там повністю знищена нова сучасна операційна.
 
«Ви не уявляєте, що ми пережили, - каже головний лікар. - У нас вісім породіль народжували в підвалах, ми інвалідними візками відвозили людей додому або забирали до шпиталю. Більше не було чим. 29 осіб пролікували і продовжуємо лікувати від осколкових і вибухових поранень. Але всі наші медики повернулися. Ми відновлюємо заклад і віримо в перемогу».
 
Так само тішаться новим «швидким» головні лікарі з Чернігівщини. Більшість тутешніх громад, представники яких приїхали до Львова по авто, були окуповані в перший день війни.
Тутешні лікарні не дуже пошкоджені, але транспорт та обладнання окупанти також розікрали.
 
«У нас є одна стара «швидка» ще. Але дороги дуже знищені, мости зруйновані. Тому якщо до деяких сіл ми раніше добиралися за 40 км, то тепер об’їздимо, тому - понад 220 кілометрів. Під час окупації ми лікували багато поранених. Та й тепер нас обстрілюють щодня. Людей викрадали і били, трьох досі не повернули. А коли техніка йшла на Чернігів, стоїш біля вікна - а вони їдуть 2,5 години. І колоні нема кінця. Це було страшно. Але то нашого війська не було біля нас близько. А тепер є. І тепер ми не пустимо нікого», - каже головна лікарка Сновської громади. Її лікарня - за 30 км від російського кордону і на межі з Білоруссю.
1 1949268588607646 5932678057003138355 n
 
"Я мав за честь з Львівською обласною державною адміністрацією та Романом Шепеляком організовувати логістичну складову процесу, щоб доправити транспорт до Львова. Дякую полякам за такий величезний дарунок і допомогу. А також тішуся, що саме Львівщина стає посередником для таких важливих проєктів відновлення України", - коментує Юрій Холод.