1 305615883 651177299993460 6278101362322113248 nНещасні випадки за своєю суттю непередбачувані: мало хто їх чекає, але вони можуть спіткати чи не кожного з нас. Головним наслідком таких обставин для людини, безумовно, є фізичні обмеження. Цей стан супроводжується фінансовими збитками, адже постраждала особа мусить витрачати чимало грошей, оплачуючи послуги лікарів і купуючи дорогі медикаменти.

Щоб запобігти такому розвитку подій, потрібно заздалегідь придбати страховий поліс. Якщо він у вас є, усі витрати, які довелося понести внаслідок нещасного випадку, будуть компенсовані.

Що треба знати про загальні аспекти страхування 

Страхування від нещасних випадків здійснюється за бажанням людини, причому вона може оформити договір не лише для себе, але й для своїх рідних та близьких. Відповідно до умов, які зазначені в договорі, відбувається грошове компенсування певних станів людини, що виникли внаслідок нещасного випадку. Серед них:

  • тимчасова втрата працездатності або нормального самопочуття, яке фізично обмежує людину, але не носить сталого характеру;

  • постійна втрата працездатності;

  • смерть.

Формат, коли страхувальник є застрахованою особою, визначається як індивідуальне страхування. Батьки або уповноважені особи мають можливість оформити договір на неповнолітніх дітей, які перебувають під їхньою опікою. Також страховий поліс на підлеглих співробітників купують і керівники підприємств.

Юридичні нюанси

Страховим випадком визначається подія, яка раптово й не з власної волі потерпілого призводить до тимчасової або постійної втрати здоров’я. Доволі часто таку ситуацію зумовлюють дії третіх осіб. Наслідком нещасного випадку може бути не лише пригнічення здоров’я. Він може призвести до тривалого або постійного погіршення функціонування організму, навіть до смерті. Зазначимо лише деякі випадки, що пов’язані з ризиком настання надважких наслідків:

  • пошкодження дихальних шляхів через утоплення;

  • вдихання отруйних газів;

  • сонячні або теплові удари;

  • обмороження та ін.

Варто звернути увагу на вагомі нюанси, що мають відношення саме до страхування від нещасних випадків. По-перше, компенсація не відбувається в разі наявності в застрахованої особи хронічних або невиліковних захворювань, які виявлені ще до підписання договору. Зокрема, буває так, що важкохвора людина, маючи повну інформацію про свій стан, передбачаючи можливе погіршення почуття, свідомо намагається кваліфікувати це як страховий випадок і здобути компенсацію. Загалом такі дії кваліфікуються як шахрайство. По-друге, витрати не підлягають компенсації, якщо до погіршення стану страхувальника призвели його навмисні дії, які він здійснював із метою отримання грошей.

Про оформлення договору та про нюанси нарахування виплат

Розмір грошового відшкодування в разі настання нещасного випадку визначає страхова компанія. Компенсаційні виплати спрямовуються безпосередньо застрахованій особі. Якщо її стан не дозволяє взаємодіяти зі страховою компанією, гроші отримує вигодонабувач. Ця особа обов’язково вказується в договорі під час його складання.

Якщо нещасний випадок призвів до смерті застрахованої особи, вигодонабувач отримує 100% страхової суми. У разі нелетальних ушкоджень або травми нараховується часткова компенсація. ЇЇ сума розраховується індивідуально, залежить від ступеня набутої тяжкості стану. Якщо нещасний випадок призвів до інвалідності, компенсація отримується відповідно до групи, яку призначила лікувальна комісія. Перша передбачає 100-процентну виплату, друга – 75%, третя – 50%.

Страхові компанії надають своїм клієнтам різні набори послуг. Зокрема, у стандартному пакеті передбачені випадки, з якими стикаються пересічні громадяни. У страхових компаній є спеціальні пропозиції для професійних спортсменів з урахуванням їхніх ризиків або для водіїв. Усі питання щодо страхування від нещасних випадків ви можете поставити менеджеру, а також за його допомоги скласти договір.