1 7664784646746Після скасування Мін’юстом всіх рішень про реєстрацію права власності на незаконну будівлю готелю на березі водойми в Брюховичах, інший реєстратор зареєстрував його ще раз. Причому – тепер не на саму орендарку водойми Альбіну Савчук чи її матір, а на її компанію «Віват-Старт».

Крім того, підставою для реєстрації вказані документи, які датовані числами вже після внесення в реєстр. Про це стало відомо з реєстру нерухомості, пишуть «Наші гроші. Львів».

Нагадаємо, 17 січня повідомлялось, що Офіс протидії рейдерству при Мін’юсті розглянув скаргу Львівської міськради щодо підстав реєстрації прав власності на цей готельний комплекс. Своїм рішення Мін’юст скасував всі рішення про реєстрацію.

У той же день, 17 січня, в реєстрі нерухомості з’явився новий запис про право власності на готель. Цікаво, що підставою реєстрації вказано документи із майбутнього. А саме рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 30 січня 2023 року.

 1 76487647141

А також акт приймання-передачі нерухомого об’єкта довірчої власності, який, як виглядає, був виданий вже наступного дня після внесення в реєстр – 18 січня 2023 року, та рішення засновника від того ж 18 січня.

Такий запис в реєстр зробила реєстраторка Наталія Іванівна Лободинець з Белзької міської ради. Її коментар отримати не вдалося, оскільки телефони ради і голови ради не відповідали.

Директорка юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич повідомила журналістам, що вони звертатимуться в поліцію із заявою на дії реєстратора.

Як побудували готель

Нагадаємо, державний реєстратор Назар-Павло Павлишин у 2021 році зареєстрував право власності на готельний комплекс з банкетним залом готовністю 95% за Альбіною Савчук – орендаркою водойми. Підставою він вказав декларацію архбудінспекції і висновок обласного БТІ про поділ об’єкту на готель і житловий будинок. При цьому офіційно редакції повідомили в БТІ, що такий висновок взагалі не видавали.

Пізніше реєстратор додав до підстав реєстрації майна й інші документи, а саме рішення Брюховицької селищної ради та дозвіл на виконання будівельних робіт від… 2011 року, виданий ще попередньому орендарю водойми.

Поки Офіс протидії рейдерству при Мін’юсті розглядав скаргу, готельний комплекс переписали на іншу власницю, маму Альбіни Савчук – Ларису Савчук, на підставі договору про задоволення вимог іпотекодержателя – це рішення також скасували.

Окрім скасування реєстрації на готель Мін’юст вирішив анулювати доступ державному реєстратору Жирівської сільської ради Назару-Павлу Павлишину до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Альбіна Савчук орендує територію озера біля «Чебуречної» з 2015 року для влаштування зони відпочинку та будівництва кафе (частина ділянки площею 0,0333га). Ця ділянка – це велика територія площею 4,5 гектари. І навколо водойми збудували не лише готельний комплекс, а цілу низку споруд впритул до води, в тому числі будівлі, які в реєстрі нерухомості вказані як житлові будинки.

Прокуратура  позивається, щоб визнати недійсним цей договір оренди. На її думку, рішення ради та укладена на його підставі угода порушують вимоги чинного законодавства. Ділянку надали оренду без врахування того, що на ній є водний об`єкт, це зробили без земельних торгів, без погодженого паспорта водного об`єкта тощо.

Прокуратура виграла в першій інстанції, але минулоріч Львівський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Альбіни Савчук і скасував рішення суду першої інстанції, який визнавав недійсним договір оренди. Тепер справу передали в касаційний суд.

Крім того, ще з 2016 року також проводилось досудове розслідування у кримінальному провадження, де вивчали обставини передачі водойми в оренду – «за фактом внесення посадовими особами Брюховицької селищної ради до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, зокрема про відсутність на земельній ділянці кадастровий № 4610166300:08:002:0005 водного об`єкту, що призвело до надання вказаної земельної в оренду без проведення земельних торгів».

Але минулоріч прокурор Галицької окружної прокуратури Львова звернулась до суду, аби закрити це кримінальне провадження. Суддя не погодилась з прокуратурою і не дозволила закрити провадження.

Натомість у відповідь прокуратура повідомила, що факт можливої незаконної забудови прибережної захисної смуги озера в Брюховичах та дотримання вимог закону щодо його користування досліджують у межах іншого кримінального провадження, яке зареєстрували 3 червня 2022 року за ч. 1 ст. 242 ККУ (порушення правил охорони вод).