1 612417526512612414Метою проєкту є захист здоров’я учнів, інформування про шкідливий вплив на організм тютюнового диму сигарет та електронних пристроїв для куріння.

З наступного тижня на Львівщині розпочнеться другий етап проєкту «Школи без нікотину й тютюну» й триватиме він до кінця цього року. Після реалізації цієї ініціативи школи стануть здоровим та безпечним середовищем для навчання, інформаційні кампанії дадуть можливість підвищити обізнаність учнів щодо небезпеки вживання тютюнових виробів та електронних сигарет, та у майбутньому зберегти здоров’я, повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

«Ініціативу розпочали ще торік за підтримки Бюро ВООЗ. Тоді до проєкту долучились 10 шкіл Львівської області. Школярам розповідали про шкоду тютюнопаління. Попередні результати показали, що 3% школярів у цих закладах відмовились від шкідливої звички. З огляду на це, керівництво інших шкіл Львівщини захотіли долучитись до проєкту. Наголошую, що тютюнопаління – це дуже шкідливо. Заклади освіти мають бути прикладом здорового способу життя для дітей. Ближче до завершення навчального року ми організуємо освітню академію для відділів освіти, присвячену цій темі», - зауважив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

1 12783672641824742

Ініціаторами проєкту стали Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ, департамент освіти і науки Львівської ОВА, департамент охорони здоров'я Львівської ОВА, за підтримки ВООЗ.

В другому етапі проєкту участь візьмуть учні 9-11 класів десяти шкіл області. Серед них:

  1.       Гімназія «Провесінь» у Львові;

  2.       Жовківський ЗЗСО I-III ст. №1;

  3.       Золочівський ЗЗСО I-III ст. №3;

  4.       Бродівська гімназія ім. Івана Труша;

  5.       Бориславський ЗЗСО I-III ст. №1;

  6.       Славський ЗЗСО I-III ст. №1;

  7.       Розвадівський ЗЗСО I-III ст;

  8.       Радехівський опорний ЗЗСО;

  9.       Старосамбірський опорний ЗЗСО № 1 I-III ст. імені Героя України Б. Сольчаника;

  10.   Ясинський ЗЗСО I-III ст. імені Памви Беринди;

Для них проводитимуть лекції про шкоду тютюнопаління з використанням ілюстративних матеріалів.

«Звичайні сигарети чи електронні однаково погано впливають на наш організм. Аби усвідомити, що ця шкода дійсно є, про неї потрібно знати. Ці знання необхідно доносити до дітей з самого дитинства.  Тому, наші лекції матимуть інформаційно-роз’яснювальний характер. Аби зацікавити слухачів, лектори проводитимуть інтелектуальну гру з учнями для кращого засвоєння матеріалу», - розповіла директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.

На Львівщині понад 12 тисяч людей з хронічними обструктивними захворюваннями легень перебувають на обліку. Однією з причин таких захворювань є саме тютюнопаління. Таким чином проєкт має на меті знизити рівень хронічних захворювань дихальної системи серед жителів області.

«Серед здобувачів освіти ми намагаємося впровадити заходи, щодо розвитку громадського здоров’я. Тут йдеться про запобігання хворобам, продовження життя, зміцнення здоров’я. Ці заходи ефективні лише тоді, коли зусилля всіх громадах об’єднані. Спільно з фахівцями департаментів Львівської ОВА, Центру контролю профілактики хвороб ми хочемо створити таке середовище у всіх закладах освіти. Учні повинні знати, як дбати за своє здоров’я», - додала Наталія Іванченко.

Ще одна спільна ініціатива департаменту освіти і науки та обласного центру контролю та профілактики хвороб за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Швейцарії - «Кожна школа – здорова школа».

Участь візьмуть п’ять шкіл Львівщини. Учням розповідатимуть про корисне харчування, які продукти дають організму вітаміни, а які можуть спричинити певні розлади. Таким чином діти формуватимуть здорову харчову поведінку. Також увагу зосереджуватимуть на фізичній активності дітей, кількість спожитих та витрачених за день калорій. Ці заходи унеможливлять розвиток цукрового діабету, ожиріння та інших захворювань, пов’язаних з неправильним харчуванням та низькою активністю.

Якщо така ініціатива сподобається і дітям і батькам, то й інші школи зможуть брати участь в таких активностях.