1 761812648712648726Відома українська писанкарка Наталя Янішевська започаткувала проєкт “Переродження”. Головними його героїнями стали писанки із зображеннями Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка та Григорія Сковороди.

“Нетрадиційна писанка наповнена віршами – це заклинання чи пророцтва, які ввійшли в наше сьогодні. Візуальна форма вірша на яйці, який загортається в спіраль, створює рисунок-код, що нагадує відбиток пальця. Як щось унікальне і присвоєне. Як писанка загалом – частина ідентичності українців”, – розповідає мисткиня.

Писанки створені у техніці травлення оцтом, що є різновидом воскової писанки. Її особливість у тому, що основа декору – це натуральна барва коричневого яйця, яке, занурюючись в оцтовий розчин, втрачає зовнішній шар та біліє. Відтінки стають все світлішими залежно від часу витравлення оцтом. Так шкарлупа яйця стає білою та особливо тонкою.

Наприклад, писанка з портретом Івана Франка містить його "вольний сонет" "Вам страшно тої огняної хвилі…"

Вам страшно тої огняної хвилі,

Коли з мільйонів серць, мов божий грім,

Закута правда бухне і застилі

Шкарлущі світу розірве на нім?

Ви боїтесь, щоби криваві хвилі

Не потекли і не підмили дім

Блискучої освіти, не змулили

Швидкого поступу думок зовсім?

Не бійтеся! В кривавих хвиль навалі

Не згине думка, правда і добро,

Лиш краще, ширше розів’ється далі.

Не бійтеся! Не людськості ядро

Та буря зломить, а суху лушпину, –

Ядро ж живеє розростесь без впину.

Стартова ціна писанки - 1000 гривень. Аукціон стартував в 11:00 Великодньої неділі та триватиме до 18:00 суботи, 22 квітня. Вранці на Провідну неділю підіб'ють підсумки. Переможцю аукціону писанку відправлять в будь-яку країну світу. 

Свою ціну на виріб треба пропонувати в коментарях. За зібрані кошти виготовлять нові порції сухого м’яса для ЗСУ.

Охочих зібрати всю колекцію цих писанок, запрошують заходити на фейсбук-сторінки Пані СтефиТараса Стадницького та “Шкварки”, де розігруються інші лоти серії.

Також, можна підтримати збір, не беручи участі в аукціоні. Для благодійних внесків є спеціальна монобанка. https://send.monobank.ua/jar/8AXTc95XrB.