photo 2023 05 10 11 47 09До кінця літа нашим оборонцям на різних напрямках планують доправити тисячу дронів.

Як повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький 100 бойових дронів уже на передовій, ще сотню передали 10 травня. Загалом у проєкт “Вій” інвестують 1 мільйон доларів.

“Фонд Козицького мій батько, Зіновій Козицький, заснував у 2022 році, щоб допомагати нашій армії боронити країну. За цей час фонд ініціював багато проєктів для допомоги військовим і вимушеним переселенцям. За підтримки фонду відомі митці України говорять правду про російсько-українську війну на світовій арені. Лише у забезпечення ЗСУ минулого року фонд інвестував три мільйони доларів”, – розповідає Козицький.

На відео видно, як FPV-дрон «камікадзе» знищує ворога в бліндажі. Це бойова одиниця з ескадрильї бойових безпілотників. До такої ескадрильї входять два квадрокоптери Mavic, пульт та 20 дронів-камікадзе. «Камікадзе» можна застосувати лише раз, все інше – багаторазово.

Щоб керувати одним таким механізмом, потрібно троє людей. Оператор бачить все у режимі реального часу. Це також важливо, щоб мати підтвердження, що ескадрилья не атакує цивільні цілі. Такий дрон може досягти мети на відстані до 7 кілометрів. Ефективно працює як проти живої сили противника, так і проти броньованої техніки.

В межах проєкту «Вій» фінансують виготовлення дронів, а також навчання операторів та передають пристрої за запитом військових формувань, які виконують місію на найскладніших напрямках.

Після передачі тисячі дронів, наступна ціль – 10 тисяч, щоб кожна українська бригада мала бойові пташки.

“Вій, персонаж української демонології, перейшов на сторону добра та справедливості і тепер допомагає українській армії суттєво прорідити ряди справжніх демонів, які прийшли до нас із війною”, – підсумував Козицький.

1 78471284676472164524

1 781462874628746224