1 763419-20-21 травня 2023 року,  у місті Ля-Сьйота (Франція) відбудеться міжнародний захід «Дні української культури у Франції».

«Дні української культури у Франції» — це можливість презентувати Україну та українську культуру  на європейській арені,  а  саме у Франції. В час, коли російські окупаційні війська знищують українські міста, намагаючись окупувати територію незалежної та суверенної держави, промоція української культури в міжнародному контексті — є однією з важливих складових нашої боротьби на шляху до перемоги.

 В межах заходів «Дні Української культури у Франції», протягом трьох днів відбудуться  виставки, презентації та дискусії про Україну. А саме:

  • Відкриття  експозиція колажів «Думаючи про ворога» українського художника Олександра Максимова. Серія, яка складається із 35 колажів, створена  художником під час повномасштабного вторгнення та є рефлексією українського митця на  події, які відбуваються в Україні. Війна змінює все. В час російської агресії, міф про "велику російську культуру" стає ілюзією, показуючи своє справжнє обличчя — вбивство, катування, смерть, руйнування. У цих колажах коротке відображення того, як "російська культура" перетворюється (а зрештою завжди і була) частиною великої російської пропаганди та маніпуляції, що породило війну та руйнування. Митець працює в жанрі колажу, що є головним елементом творення його візуального мистецтва.

  • Документальна фотовиставка «Україна. Шлях до перемоги» українських художників, які фіксували повномасштабне вторгнення від березня 2022 року. На фотовиставці представлена хроніка наслідків російської збройної агресії.  Тут можна побачити знакові світлини відомих українських фотокореспондентів та журналістів, які попри небезпеку, їхали на лінію фронту, щоб показати світові правду про війну в Україні через документальну фотографію: Сергій Нужненко (Радіо Свобода), Микола Тимченко (Газета «День»), Альона Гром, захисник «Азовсталі» Дмитро «Орест» Козацький, Євген Малолєтка та інші українські фотографи, роботи яких  будуть представлені фотовиставці у Франції. 

  • Театральний перформанс, пов’язаний з подіями в Україні від французького актора Жан-Жером Еспозіто (місто Марсель).

Офіційне відкриття «Днів української культури» відбудеться 19 травня 2023 року у місті Ля-Сьота (регіон Прованс — Альпи — Лазурний Берег, департамент Буш-дю-Рон). 

Захід триватиме до 24 травня.

У межах події планується волонтерський збір коштів для ЗСУ.

Організатори події з української сторони:

Дрогобицька районна військова адміністрація, Благодійний фонд “КОЛО”, громадська організація “Дро.Арт”.

Французькі партнери, котрі підтримують захід:

Мерія міста Ля-Сьйота (муніципалітет у Франції, у регіоні Прованс — Альпи — Лазурний Берег, департамент Буш-дю-Рон), ГО “La Culture Ça Urge”, Maison Cohesion sociale, асоціація Association franco-ukrainienne Capitale. 

Місце проведення:

Ля-Сьйота, Франція

Chapelle des Minimes

Адреса: Place Guibert

13600

Контактна особа:

Маріанна Максимова - журналістка, менеджерка

096 21 00316

marianna.maksymova@gmail.com