1 923865В ОВА поділились деталями цьогорічної вступної кампанії в заклади ПТО, розвиток матеріально-технічної бази закладів та формування регіонального замовлення.

Про нові можливості та виклики для закладів ПТО розповів Іван Пикус – начальник відділу інновацій, професійної, фахової передвищої та вищої освіти департаменту освіти і науки ЛОВА.

Традиційно навчальний рік в закладах професійної освіти Львівщини завершується кінцем червня.

«Ми очікуємо, що цьогоріч, як і протягом попередніх декілька років, в нас буде велика кількість вступників. І це попри те, що багато випускників через війну виїхали за кордон», - розповів під час брифінгу Іван Пикус.

На Львівщині працює 49 закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Така мережа робить систему професійної освіти доступною і будь-який випускник школи в будь-якій точці Львівщини має можливість обрати заклад профтехосвіти.

«Ми не обмежуємося дітьми з нашої області. До нас приїжджають вступники з інших областей, також ми навчаємо учнів з числа внутрішньо переміщених осіб», - підкреслив Іван Пикус.

ВСТУПНА КАМПАНІЯ В ЗАКЛАДИ ПТО

Терміни подачі документів для вступу у профтех кожен заклад освіти визначає самостійно. Як правило, це відбувається у період з 1 червня до 31 серпня, з можливістю додаткового набору на вільні місця до 1 листопада (відповідно до рішення МОН). Набір відбувається в межах регіонального замовлення та ліцензійного обсягу.

Документи для вступу можна подати в паперовому (особисто) чи електронному вигляді (через електронний кабінет). ⠀

Окрім цього, через вебсайти більшості закладів профтехосвіти можна подати електронну заяву вступника, зазначаючи основні дані, після чого приймальна комісія сконтактується зі вступником для інформування деталей (перелік необхідних документів, дні проведення співбесіди та ін.).

Для вступу до профтеху не потрібно складати НМТ чи ЗНО. Після подачі документів до закладу освіти відбувається конкурсний відбір, який формується за такими критеріями:

  1. рейтингом вступників;
  2. результатами співбесіди;
  3. середнім балом атестата про закінчення 9 або 11 класу;
  4. результатами вступних випробувань.

Вступник може поступити на державну безоплатну форму навчання або за контрактом.  

Подавати заяви на вступ можна одночасно не більше ніж до п’яти закладів професійної (професійно-технічної) освіти (на місця регіонального замовлення).

Тривалість навчання у профтеху для вступника, який завершив 9 класів становить 3 роки, а після 11 класу – 1 рік.

Упродовж першого навчального семестру всі студенти отримують стипендію.

Найбільш популярними серед вступників є спеціальності: кухар, кондитер,  перукар, для хлопців – слюсар з ремонту колісних засобів, електрогазозварник, оператор з обробки інформації.

З нових професій – це оператори цивільних дронів, оператори агродронів. Окрім того, триває робота над створенням навчально-практичних центрів з альтернативної енергетики – ця професія вже проліцензована.

Учні закладів безкоштовно забезпечуються проживанням, завдяки програмі Львівської обласної адміністрації зараз осучаснюються гуртожитки, створюються місця для комфортного проживання.

ВІДКРИТТЯ НОВИХ НПЦ ТА РЕГІОНАЛЬНЕ ЗАМОВЛЕННЯ

Як і в попередні роки, професійна освіта Львівської області працює над розвитком матеріально-технічної бази. Цьогоріч в 13 закладах професійної освіти планується відкриття навчально-практичних центрів різного профілю.

«Ми очікуємо, що всі вони запрацюють до кінця року і стануть чудовими осередками для навчання наших дітей», - зазначив Іван Пикус.

Регіональне замовлення зараз на етапі формування, всі заявки та пропозиції від закладів вже сформовані і будуть розглянуті на засіданні Регіональної ради при Львівській ОВА, яке має відбутися наступного тижня. Акцент робиться на професіях, які потрібні для відновлення країни – металообробка, будівельні професії та ін.

«Профтехосвіта – це та ділянка, яка зараз дуже важлива для країни. Вона має велику місію, велике завдання – допомогти країні піднятися з руїн, які нам зробив агресор», – підсумував Іван Пикус.