4412142На Львівщині нараховують понад 200 памʼятників радянської тоталітарної доби, які підлягають декомунізації. Демонтувати їх планують до кінця року.

Робоча група з питань декомунізації, що створена при Львівській ОВА, 31 травня працювала на виїзді у Добромилі та Самборі, повідомили у пресслужбі адміністрації.

«Спільно з головою Добромильської громади Петром Кулясом ми уточнили перелік обʼєктів тоталітарного режиму, які досі перебувають на території громади та підлягають демонтажу, відповідно до чинного законодавства. Виявили ще один памʼятник російсько-радянському солдату, про який раніше нам не було відомо. Водночас зʼясували, що, до прикладу, памʼятника у центрі Добромиля вже нема, а в Нижанковичах демонтують найближчими днями», – розповів т. в. о. директора департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА Юрій Горун.

Член робочої групи, депутат Львівської обласної ради Захар Миляник повідомив, що  робоча група також зустрілася з представниками Самбірської громади. Вирішували, як діяти з меморіальним комплексом совєтським солдатам на місцевому кладовищі.

«Наразі громада готуватиме документи для того, щоб позбавити цей обʼєкт статусу памʼятки. Однак, варто зауважити, що деякі символи, заборонені українським законодавством, тут були встановлені не так давно, тому їх забрати можна вже, не змінюючи кардинально самого обʼєкта. Йдеться про домальовані на камені червоні зірки, пафосні вірші, присвячені героям СРСР тощо», – додав Захар Миляник.

22123

21312232

32332213

7889928978