1232932З 1 по 10 жовтня на курорті Східниця у СПА готелі «Respect» буде організовано культурний простір «Парк голограм», де буде представлено 10 найдавніших дерев’яних церков Дрогобиччини. Це унікальний проєкт не тільки для України, але й для Європи. І це варто побачити. Ми ж зустрілися з керівницею проєкту Лесею Гарасим, яка частково відкрила нам таємницю ідеї.

Пані Лесю, в чому ідея проєкту? 

Ідея, з одного боку, проста – завдяки новітнім технологіям поширити інформацію про локальні дерев’яні храми усім, хто цікавиться культурною спадщиною, сакральною зокрема. З іншого, технічного боку, сама реалізація цієї ідеї вимагає виконання цілого комплексу технічних та організаційних рішень, власне які б і мали зробити ці храми більш доступними для туристів. Це, знаєте, як у відомому прислів’ї: “Якщо гора не йде до Магомета, то Магомет йде до гори». У нашому випадку давні церкви йдуть до людей.

Важко в це повірити, але як це буде виглядати на практиці?

На практиці це виглядає так: спочатку група науковців відібрала 10 найдавніших дерев’яних церков Франкового Підгір’я, потім команда проєкту організувала проведення фотограмметрії цих об’єктів, далі спеціалісти з київської компанії «Аеро 3Д інжинірінг» здійснять обробку відзнятого матеріалу і сформують 3D моделі, а у період з 1 по 10 жовтня, завдяки спеціальному голографічному обладнанню, ці моделі будуть демонструватися у Парку голограм на території СПА готелю «Respect» на курорті Східниця.

А чому на території СПА готелю «Respect» на курорті Східниця, а не у Львові?

По-перше, проєкт був написаний для підтримки власне локальної культури та розвитку громад на місцях, а відтак пройшов конкурсний відбір у програмі “Культура регіонів” від Українського культурного фонду. По-друге, ідею цього проєкту, а саме поєднання новітніх технологій і давнини, ініціював саме СПА готель “Respect”. Цей момент особливо приємний, бо тут ще й маємо приклад бізнесу і цінностей, які він пропагує — можна просто ловити відвідувачів на інстаграмну картинку, а можна заохочувати людей до пізнання чогось нового і спонукати до розвитку. Отож цілком логічно, що цей проєкт реалізовуватиметься на території готелю. Також зазначу, що усі 3D моделі будуть розміщені у відкритому доступі в інтернеті. Тому ті шанувальники сакральної архітектури, які не зможуть приїхати у Східницю на початку жовтня, матимуть нагоду ознайомитися з якісними цифровими зображеннями церков на моніторах своїх девайсів. Це справді цікавий проєкт! Думаю, така синергія новітніх технологій і культурної спадщини дасть добрі рішення для збереження і популяризації дерев’яної сакральної архітектури, яка часто опиняється осторонь туристичних шляхів і навіть поступово зникає.

Але ж у чому фокус. Навіщо тоді створювати Парк голограм, якщо можна побачити ці церкви в комп’ютері?

Це зовсім інше сприйняття. Голограма дасть змогу побачити обрані церкви у природному середовищі. Споглядати зображення на моніторі і бачити споруду десь серед дерев, вкритих золотом осені, - це різні відчуття та емоції. Врешті, це чудова нагода вибратися на відпочинок в Карпатах! Подихати свіжим повітрям, посмакувати мінеральними водами, порелаксувати. А ще в часі такого відпочинку відвідати справжню церкву, розташовану десь за 10-15 км.Зайти всередину, побачити унікальні ікони, дізнатися історію храму і громади, яка його зводила, утримувала і берегла. Погодьтеся, такого не дасть жоден комп’ютер! Так, на перший погляд здається, що Парк голограм має виключно атракційний характер. Але це лиш здається. Парк голограм є яскравою кульмінацією актуальних науково-методичних напрацювань та вибудуваних комунікаційних зв’язків за проєктом, які, наприклад, можна буде взяти за основу для нового екскурсійного маршруту.  

Заінтригували! І які церкви можна буде побачити у Східниці цієї осені?

Тут будуть представлені храми ХVІІ- ХVІІІ століть. Найстарішими церквами є Церква Успіння Пресвятої Богородиці в смт. Меденичі, яка датується 1644 роком, далі йдуть Дрогобицькі церкви: Святого Юра зі списку ЮНЕСКО з 1656 року та церква Воздвиження Чесного Хреста від 1661 року. Також XVII століттям представлені Церква Покрови Пресвятої Богородиці з села Попелі, Свято-Іллінська Церква села Монастир-Лішнянський та Церква Святого Євстахія зі села Летня. Далі маємо ХVІІІ століття: Церква Собору Пресвятої Богородиці в селі Селець - 1700 рік, Церква Преображення Господнього селищі Підбуж – 1722 рік, Церква Царя Христа з Вороблевич датована 1773 роком і наймолодша церква Благовіщення Пресвятої Богородиці у с. Новошичі - з 1791 року.

Наймолодшій церкві 232 роки! А чи були якісь відкриття під час роботи над проєктом?

Найбільші відкриття — це спілкування з людьми, місцевими мешканцями. Наприклад, у селі Попелі, що біля Борислава, місцевий священник, отець Андрій, повідомив, що згадка про церкву в селі датується ще до Берестейської унії — а це 1596 рік. Відкриття, загадка? Над цим треба буде працювати. У церкві ми побачили також цікаві дерев’яні скульптури. На наш подив, цей храм нечасто втрапляв у поле зору науковців. Зокрема колега по команді проєкту професор Леонід Тимошенко, який вивчає історію церкви, був здивований, що поряд з містом Бориславом є такий скарб.

Тобто проєкт ще й має наукову цінність?

Я думаю, цей проєкт стане початком нових ґрунтовних досліджень, при чому у міждисциплінарній площині. Дуже важливо переорієнтувати місцеві громади на збереження автентичного вигляду храмів і втримати їх на материнських територіях. Тому наш проєкт має бути цікавим і для автохтонів, і для шанувальників сакральної архітектури, і для науковців, і для звичайних туристів, які бажають отримати естетичну насолоду, і для тих, хто шукає чогось оригінального і незвичного. Парк голограм - незвичне явище, яке не просто спонукає до споглядання, а й залучає до надпотрібної справи — збереження культурної спадщини.

А чому він функціонуватиме лише 10 днів?

Насамперед це обумовлено строками реалізації проєкту, які були затверджені для фінансування Українським культурним фондом. Але я думаю, що цей Парк голограм у Східниці дасть громадам добрий приклад для просування української культурної спадщини в місцях скупчення туристів, як це уже давно роблять турки, греки, італійці та інші туристично привабливі країни. І я дякую колективу СПА готелю «Respect», що вони стали ініціаторами цього проєкту та запросили до його реалізації.

2233322

22332342