4343472-річна Надія Томинець мешкає у невеличкому гірському селищі Бориня і досі працює інфекціоністкою у місцевій лікарні.

Лише за минулі два роки сільська лікарка стала власницею семи ділянок у Карпатах загальною площею 8,3 га – в тому числі їй належить майже п’ять гектарів землі в околицях фортеці Тустань, давньоруської пам’ятки, навколо якої активно розвивається туристичний бізнес, повідомляє видання NGL.media.

Раніше пані Надія володіла двома квартирами і на проспекті Шевченка у центрі Львова. Принаймні одну з цих квартир з 2016 року орендувала партія «Громадянська позиція». У травні 2021 року вона подарувала ці квартири своїй доньці Соломії, дружині колишнього голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина. Це був не перший розкішний подарунок – раніше мама подарувала Соломії будинок і з кількома ділянками у Брюховичах, престижному передмісті Львова.

Не поступається дружині щедрістю і 76-річний Нестор Томинець, колишній директор музичної школи у Борині, який кілька років тому подарував Соломії три квартири і у львівському житловому комплексі «Велика Британія» неподалік центру Львова.

«Я ціле життя працюю! Я працюю лікаркою і на землі працюю! І чоловік 17 років в Португалії був на заробітках! Невже я не маю права придбати ці ділянки? А як ви журналіст, то розслідуйте, де мільярди крадуть, де мають по десять будинків та десять машин, де зброю крадуть! – емоційно відреагувала на прохання NGL.media пояснити походження цього майна Надія Томинець. – Ви мене питаєте, сільську лікарку, яка працювала 50 років і далі працює? Ви не маєте совісті! Я не хочу більше з вами розмовляти».

Судячи з документів і, принаймні на земельні ділянки у Карпатах Надія Томинець справді могла заощадити. За п’ять ділянок загальною площею 4,8 га в околицях популярної серед туристів Тустані вона заплатила лише 227 тис. грн.

Попередніми власниками принаймні двох з цих ділянок були учасники АТО. Один з них і , 43-річний львів’янин Сергій Дітківський, відверто розповів, що ділянку площею 1,2 га, яку йому безкоштовно надала Сколівська міськрада і , він ніколи не бачив.

«Була ситуація, коли дуже потрібні були гроші, – розповів він NGL.media, –Мені запропонували три тисячі доларів. Я дав свої документи. Не згадаю зараз прізвища кому, я не вдома, це треба підняти документи. Але я ділянку в очі не бачив».

Ще три ділянки біля давньоруської фортеці Тустань, які в результаті опинилися у власності тещі Ганущина, Сколівська міськрада безкоштовно виділила також не місцевим селянам. Наприклад, 69-річний мешканець Чернігова Олександр Жогалко отримав в Уричі два гектари – і через рік офіційно перепродав її тещі Ганущина за 49 тис. грн. Ще дві ділянки віддали мешканцям сіл Чаплі і Райнова і , розташованих за 65 км від Урича.

Теоретично будь-який громадянин України може отримати безкоштовно до двох гектарів землі для сільського господарства у будь-якій точці країни. Для цього треба лише звернутися з відповідною заявою до місцевого органу самоврядування, якому належить вподобана ділянка. На практиці ж жодна сільрада чи міськрада просто так землю вам не віддасть.

790

Олександр Ганущин та Микола Романишин (фото 2018 року)

Як голова Львівської обласної ради у 2015-2020 роках Олександр Ганущин очевидно добре знайомий з головами багатьох громад. Проте особливо довірчі стосунки у нього склалися з міським головою Сколе Миколою Романишиним, розповів NGL.media його колишній близький співробітник. Ці слова підтверджують не лише їхні спільні фото у соцмережах – наприклад, у липні 2019 року Ганущин з дружиною були почесними гостями на весіллі доньки Романишина.

Саме підпис Романишина стоїть на рішеннях Сколівської міськради і про безкоштовне виділення землі в Уричі, яка в результаті опинилася у власності тещі Ганущина.

 46869

Цікаво, що вартість усіх ділянок у договорах купівлі-продажу вказана у межах 40-49 тис. грн кожна – і ніяк не корелюється з площею ділянок. При цьому у тих же договорах оціночна вартість більшості ділянок значно вища – деякі з них оцінені і у 116 тис. грн, і в 357 тис. грн, і в 405 тис. грн.

Реальна вартість землі у цьому районі значно вища. Виставлені зараз на продаж ділянки оцінюють у діапазоні 450-1000 доларів за сотку, залежно від площі і розташування. Тобто за мінімальною оцінкою сукупна вартість цих п’яти ділянок в Уричі становить близько 8,5 млн грн.

Одним із можливих пояснень, чому ніхто з продавців не звернув уваги, що продає ділянки у 5-10 разів дешевше навіть оціночної вартості, може бути постать 48-річного Івана Загородника, офіційного представника їхніх інтересів.

Журналістам не вдалось поговорити з усіма продавцями, але з документів і відомо, що усі вони, як і Сергій Дітківський, не були присутні під час укладання угод про продаж землі. У нотаріуса їхні інтереси на підставі довіреності представляв саме Іван Загородник. Він є депутатом Хирівської міськради, а його рідний брат Андрій Загородник свого часу був помічником Олександра Ганущина як депутата Львівської облради у 2010-2015 рр.

Пояснити свою роль у скуповуванні ділянок для тещі Ганущина Іван Загородник не захотів, заявивши NGL.media, що «то треба, щоб адвокат говорив».

Не захотів цього пояснити і сам Олександр Ганущин, хоч і підтвердив, що знайомий з Іваном Загородником. «Купівля і продаж землі у дозволений законодавством спосіб в Україні не карається. Якщо моя мама і це зробила, то честь їй і хвала, що вона знайшла сили купити землю», – заявив він.

45-річний Олександр Ганущин практично усе своє свідоме життя провів у політиці і на державній службі. Почавши у 25 помічником нардепа, він уже за три роки вперше був обраний депутатом Львівської облради, а у 37 очолив її.

Якщо вірити документам, у власності Олександра Ганущина є лише стара батьківська хата з маленькою ділянкою у закарпатському Рахові, успадкована ним у березні 2021 року.

Натомість його дружина є власницею чисельної нерухомості, отриманої у подарунок від своїх батьків. У розмові з NGL.media Ганущин відкинув припущення про його причетність до появи цього майна. «У мене шлюбний контракт з дружиною. Пункт номер один цього контракту – моя дружина та її батьки, яких я дуже люблю, це абсолютно фінансово самостійні люди і не потребують ніякої моєї допомоги».

8680

Олександр Ганущин з дружиною Соломією (у дівоцтві Томинець), березень 2023 року

Оцінити реальні фінансові доходи екс-голови Львівської облради за відкритими джерелами сьогодні неможливо – його свіжі декларації приховані через статус військовослужбовця. Остання описана в медіа його декларація за 2020 рік. Згідно з нею, чотири роки тому його річний дохід склав 635,3 тис. грн – це була зарплата голови Львівської обласної ради. У тому ж році його дружина Соломія Ганущин задекларувала лише 21,3 тис. грн доходу за рік.

Уже багато років сім’я Ганущиних живе у будинку площею 367,7 м2 в селищі Брюховичі біля Львова. Цей будинок разом з ділянкою офіційно належить Соломії Ганущин та її дітям. Коли свого часу цим будинком зацікавилися журналісти, Олександр Ганущин стверджував, що це «подарунок батьків». Щоправда, він ніколи не пояснював чиї це батьки і чи можуть вони дозволити собі такий подарунок. Опитані журналістами ріелтори станом на 2012 рік оцінювали цей будинок у 2 млн грн.

Окрім будинку у Брюховичах, Соломія Ганущин володіє також трьома розташованими поруч квартирами у львівському ЖК «Велика Британія». Офіційно ці квартири їй подарував батько – Нестор Томинець. При цьому сам він навіть не приїхав до Львова, щоб оформити подарунок у нотаріуса – за довіреністю від його імені угоди підписував сам Олександр Ганущин.

76-річний Нестор Томинець свого часу був директором музичної школи у селищі Бориня. Пізніше він, за словами його дружини, «17 років був на заробітках у Португалії». Вона відмовилась говорити, чим він там займався і скільки заробляв. Не зміг це пояснити і Олександр Ганущин, який лише сказав NGL.media, що його тесть «був добрим музикантом і ще чимось займався в Португалії». Зараз Нестор Томинець живе окремо від дружини і у сусідньому селі Заріччя в хатині житловою площею 17,5 м2 і .

Олександр Ганущин розповів NGL.media, що квартири у ЖК «Велика Британія» тесть купив саме за його порадою, щоб інвестувати зароблене у Португалії, і ще на етапі будівництва – у 2012 році.

Завдяки деталізованому витягу з реєстру нерухомого майна NGL.media з’ясували, що Нестор Томинець не інвестував свої гроші у ці квартири, а отримав їх у подарунок 31 грудня 2020 року від 67-річної львів’янки Дарії Чайковської.

Сьогодні вартість квартир у ЖК «Велика Британія» стартує від 50 тис грн/м2. Натомість подаровані доньці три квартири загальною площею 135 м2 Нестор Томинець оцінив і у 552 тис. грн. Одне паркомісце у цьому будинку, яке нещодавно уже самостійно придбала Соломія Ганущин, обійшлося їй у 150 тис. грн.

Ще одна значно більша квартира площею 120 м2 в іншому львівському ЖК «5th Avenue» належить її матері Надії Томинець. Отримала вона її у спадщину зовсім недавно – в кінці минулого року, після смерті уже своєї 90-річної матері Софії Яртим, яка все життя прожила у маленькому селі Ропавське біля Борині. За два роки до смерті вона нібито вклала 1,9 млн грн у цей житловий комплекс. Сьогодні ринкова вартість цієї квартири зросла до 4,9 млн грн.