448518177951Будівництво нової школи стало розмінною монетою у місцевих політичних перипетіях, а згодом й об’єктом розчарування місцевих жителів. Підряд за підрядом, тендер за тендером не вдавалося закінчити школу ще з далекого 2016 року.

У кінці 2021 року новий тендер виграла фірма “Аспект-Івестбуд” і, здавалося, нарешті, тепер все піде добре. Проте, плани змінило повномасштабне вторгнення Росії. Через непоборні обставини, будівництво знову відклали, а недобудоване крило нової школи так і залишилося нищитися під дощем та снігом, повідомляє “Еспресо.Захід”.

Цього року, місцевій владі вдалося включити проєкт будівництва школи в Суховолі до програми відновлення України від Європейського банку реконструкції та розвитку. Тендер виграла фірма “ВІР-Західбуд”. Будівництво пішло “повним ходом”.

Зараз суховільські діти, як багато років до того, вчаться у чинній школі, яке має два приміщення. Одне з них – це старий маєток, потім монастир 17 ст., інший – будівля 1983 року без кабінетів та лабораторій та й без нормального туалету з їдальнею.

“21 століття ставить нові вимоги до освіти. Найперше – це безпечне середовище для учня та реалізація освітніх потреб дитини та вчителя. Тому суховільчани завжди мріяли про нову школу. Нам її обіцяли не один десяток років. Ще треба розуміти, що ми навчаємося у 2 зміни, з 8 год. ранку до 19 год. вечора. Відповідно, виникає питання якоїсь позашкільної освіти, бо дитина в 2 зміну не може відвідувати гуртки, це не дає їй розвиватися творчо”, – розповідає “Еспресо.Захід” директор школи Богдан Доскуч.

448251

Директор також розповів, що школа постійно втрачає учнів. Зараз у двох малих приміщеннях навчається 409 дітей. На кількість учнів впливає й демографічна криза. Проте, як зазначає Богдан Доскуч, через повномасштабне вторгнення багато батьків з дітьми виїхали за кордон.

Але є ще інша проблема – умови. Зі слів директора, зараз батьки стали досить мобільними, тому возять учнів у школи, де є більш комфортні умови, зокрема й до Львова. Зараз суховільська школа не може забезпечити дітей ні відповідним укриттям, ні належними класами та устаткуванням для навчання.

“Для вчителів також важливі умови праці, реалізація їхніх творчих можливостей чи професійних. До прикладу, зараз вчитель фізики не може провести досліди. І найгірше те, що вчителі звикають до цього. Коли буде нова школа, вчитель матиме більше можливостей, а відповідно до нього й ставитимуться більші вимоги, як до професіонала”, – коментує Богдан Доскуч.

Журналісти поспілкувався також з “ВІР-Західбуд” – вже п’ятим підрядником , який взявся за нову школу. Відвідали журналісти й саму будову, де робітники активно ведуть будівництво.

Як повідомили у підрядника, за час простою над недобудом активно “працювали” як вандали, так і сама природа: у перекритому крилі хулігани розбили вікна та розмалювали стіни, у іншому крилі вода завдала руйнувань стінам. Коли підрядник заходив на територію, то її ніхто не охороняв, а огорожі подекуди й не було. Не дивно, що суховільчани вже й не надіялися побачити нову школу.

Найперше чим зайнявся “ВІР-Західбуд” – почали виправляти руйнацію. Основний акцент зробили на роботах у недобудованому крилі: за короткий термін збудували перший поверх та перекрили його, розпочали будівництво другого поверху. Крім того, підрядник залив фундамент для спортзалу та окремо для котельні.

4485371

67890

У перекритій частині недобуду школи будівельники взялися за тинькування стін та виправлення наслідків вандалізму. На час розмови (на початку червня), фірма готувалася до проведення електрики та сантехніки у новій школі. У 2023 році проєкт недобудованої школи відкоригували, оскільки цього вимагають нові будівельні норми та наші військові реалії.

“Це було пов’язано з тим, що у нас міняються будівельні норми, в тому числі через війну. Має бути укриття, норми по опаленню, врахування інтересів маломобільних груп й т.д. Це означає, десь буде перемуровувати стіна, десь забиратися вікна, збільшуватися отвори. Якщо говорити конкретно про укриття, то проєктом не передбачено бомбосховище, але є великий цокольний поверх, який є практично під землею. Він буде виконувати роль як укриття, так і приміщень для гуртків”, – розповів Андрій Очерклевич, заступник директора з технічних питань.

45678909876

448

Підприємство швидкими темпами працює на об’єкті та доводить майбутню школу до ладу. Однак, й тут не без проблем. Як повідомили у “ВІР-Західбуд”, перешкодою у роботі будівельників є, звичайно ж, війна. Відповідно, у зв’язку з мобілізацією, кожного тижня фірма втрачає декілька робочих рук.

“Відносно швидко ми працюємо. Є одна велика проблема, до прикладу, недавно 20 працівників не доїхали до об’єкта. Ми розуміємо, що йде мобілізація, але це все ж таки об’єкт інфраструктурний. Ми намагаємося бронювати наших робітників, але, на жаль, ми не є стратегічною структурою. Людей з кожним тижнем стає все менше”, – коментує Андрій Очерклевич.

Через це, люди побоюються, що школу добудованою знову вчасно не побачать, адже брак робітників безпосередньо впливає на швидкість будівництва.

Проблему браку робітників через мобілізацію виділяє й директор Богдан Доскуч: “Єдиною проблемою є брак працівників. Будемо говорити як є, люди бояться і мобілізація забирає працівників, такі наші реалії. На мою думку, комунальні об’єкти мали б мати бронь, це питання інфраструктури. Все ж я надіюся, що будівельники впораються в термін, бо це європейські кошти і там строгий контроль щодо цього. Я також вірю, що війна закінчиться нашою перемогою і хлопці змінять військову форму на будівельні каски”.

Загалом, оскільки це вже п’ятий підрядник, місцеві жителі бояться, що їхню недобудовану школу знову покинуть.

“Я вважаю, що людина, яка має певне покликання, має мати відповідальність. Не хочу вдаватися в минуле, до попередніх підрядників, там були свої нюанси. Компанія, яка зараз тут працює є якраз відповідальною, вони здали багато серйозних об’єктів. Залишити об’єкт – це здатися. Я, чесно кажучи, вже зневірився, бо чи не кожен день бачу той недобуд, як він заростав травою і серце країлося. Але тут я вірю, що її дороблять“, – каже директор, підтверджуючи думку й вчителів.

Проте, у підрядника зазначили, що суховільська школа має для них соціальний інтерес, вони на ній нічого не зароблять і знали про це заздалегідь. Залишати об’єкт фірма не збирається.