788890В.о. керуючого справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк у програмі Олега Радика “Go про” розповів про повернення об’єктів нерухомості в обласну комунальну власність.

Ярослав Гасяк зазначив, що впродовж років в області відбувається масова втрата нерухомого майна, яке виводиться з власності громади до приватних осіб. Наразі по них відкриті кримінальні провадження, деякі об'єкти нерухомості вдалось повернути в обласну комунальну власність.

"В силу юридичного блоку ми акцентували зараз увагу і маємо багато здобутків у судах, маємо багато існуючих судових процесів: якісь вже завершились і ними варто гордитися", - наголосив Гасяк.

Він додав, що під час проведення ревізії майнових об'єктів, які мали б бути власністю Львівської обласної ради і використовуватися спільно з громадами в інтересах мешканців Львівщини, виявилось, що деякі об'єкти зареєстровані на праві приватної власності за профспілками, які можуть приймати рішення щодо відчуження майна. Тобто зігдно своїх статутів профспілки можуть на зборах чи наглядових радах прийняти рішення здійснити продаж того чи іншого нерухомого майна.

Зокрема, Ярослав Гасяк розповів про будинок на проспекті Шевченка, 7, у Львові, який збудований у 1929 році для одного з найбагатших львівських підприємців Йони Шпрехера. З радянських часів будівлю використовує Об’єднання профспілок Львівщини, також там розміщені офісні приміщення, а на першому поверсі – заклади харчування.

22332

"Рада профспілок Львівщини передала частину будівлі у користування McDonald's, який платить кошти профспілкам. Ми ж вважаємо, що власником цілої будівлі є Львівська обласна рада і, власне, вона має розпоряджатися площами, отримувати дохід, який потім буде скеровувати на соціальний захист, на заклади охорони здоров'я, на інші потреби, які є важливими. В тому числі - на підтримку військових формувань", - наголосив Гасяк.

323232

"Станом на зараз по будинку на проспекті Шевченка, 7, ми маємо позитивне судове рішення: скасована державна реєстрація за Об'єднанням профспілок Львівщини, скасовані певні рішення, які дають нам можливість зареєструвати право комунальної власності за Львівською обласною радою і в подальшому розпоряджатися ефективно цим майном. Однак ми розуміємо, що можуть бути подані ще касаційні скарги", - додав в.о. керуючого справами Львівської обласної ради.

До слова, підставою для реєстрації будівлі за профспілками було рішення виконавчого комітету Ради народних депутатів трудящих 1949 року (!).

Окрім цього Ярослав Гасяк розповів про ще одну будівлю, яка перебувала в незаконній власності майже 20 років. Йдеться про Будинок вчених у центрі Львова. 

7273

Зокрема, Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України без правових підстав зареєструвала право власності на нерухомість. Проте нежитлова будівля належить до списку пам’яток, що не підлягають приватизації. Таким чином, приміщення належало до обласної комунальної власності, і підстав для оформлення та передачу його у приватну власність не було.

2838

“Ми зараз маємо судовий процес, який пов’язаний з витребуванням Будинку вчених на користь Львівської обласної ради. Були порушені кримінальні провадження і зараз є вирок, який ще не набрав законної сили стосовно голови тодішньої Галицької адміністрації, який видав відповідні документи на право приватної власності на Будинок вчених за профспілками. Спільно з Львівською обласною прокуратурою (треба віддати їм належне, оскільки зараз в нас дуже хороша комунікація і дійсно є такий державницький підхід до певних майнових судових процесів) ми зараз витребовуємо і маємо рішення суду першої інстанції про витребування цього Будинку вчених на користь Львівської обласної ради”, – зазначив Гасяк.

Не менш важливим також залишається питання, що стосується Порохової вежі, що на вулиці Підвальна, 4 у Львові, яка є однією з небагатьох збережених памʼяток фортифікаційного будівництва у місті.

1212

Її збудували у 1522-1537 роках. Зараз вежа є комунальним майном Львівської облради. На початку 1990-х її передали у користування Львівській обласній організації Національної спілки архітекторів України. Упродовж 2020-2023 років Західний офіс Держаудитслужби провів ревізію фінансово-господарської діяльності управління і виявив порушення у використанні приміщень Порохової вежі, зокрема щодо здачі приміщень в суборенду.

834

"Зараз є судові процеси, вони тривають, але ми будемо відстоювати інтереси громад і переконувати суд в тому, що Львівська обласна рада є належним користувачем такої культової будівлі, яка має величезну історію і значення для всіх громад. З приводу відносин оренди: щоб не було ніяких спекуляцій, цей об’єкт може перебувати в користуванні Спілки архітекторів, однак на певних внормованих процесах договорів оренди, які укладаються через процедуру Prozorro”, – наголосив Ярослав Гасяк.

Зокрема, він додав, що ніяких рейдерських захоплень стосовно Порохової вежі немає. Львівська обласна рада і всі громади Львівщини є співвласниками пам’ятки архітектури.

В.о. керуючого справами Львівської обласної ради висловив вдячність представникам Галицької прокуратури і Львівської обласної прокуратури: “Будуть ще не менш цікаві об’єкти, які ми сподіваємось будуть перебувати у спільній власності громад”.