888В.о. керуючого справами Львівської обласної ради у програмі Олега Радика “Go про” розповів, що тривалий час між Львівською міською радою та Львівською облрадою була судова боротьба за право на власність щодо будівель закладів охорони здоров'я, які у рамках медичної реформи набули статусу обласного підпорядкування.

Мова йде про низку будівель та споруд, які у вересні 2008 року за актом приймання-передачі були передані у власність Львівської обласної ради. 

"Ці всі спори фактично зводились до того, що Львівська міська рада стверджувала, що при передачі цих закладів охорони здоров'я обласній раді передавались тільки юридичні особи, тобто: працівники, борги, штаний розпис, але не будівлі. Тобто споруди не були включені в об'єкт передачі. І навколо цього були тривалі судові процеси", - прокоментував Гасяк.

17 липня 2024 року Верховний Суд залишив у силі рішення суду першої інстанції, який констатував, що коли передавалися заклади охорони здоров'я у 2008 році, то міська рада передавала заклади разом з будівлями. 

"На таку передачу будівель була відповідна воля Львівської міської ради, яка підписувала акти приймання-передачі, приймала певні ухвали", - констатував Гасяк.

За його словами, це - вже остаточне рішення, нових судових процесів й інших вимог, пов'язаних з поверненням тих будівель, не буде, оскільки Верховний Суд є судом касаційної інстанції, тобто вище вже немає куди оскаржувати такі рішення. 

"Ми дійсно з повагою ставимось до цього судового рішення, бо воно підтверджує ті доводи, які ми неодноразово висловлювали впродовж цих всіх років", - наголосив в.о. керуючого справами Львівської облради.

Варто зазначити, що майже усі ці будівлі закладів охорони здоров'я належать активно діючим медустановам, котрі є важливі, особливо в час війни. Важливо, щоб приміщення обласних медичних установ перебували на балансі управління майном спільної власності, оскільки це допоможе краще утримувати їх, швидше знаходити кошти в обласному бюджеті та покращити матеріально-технічну базу медзакладів.

 

Також Ярослав Гасяк у програмі  Олега Радика "Go pro" поділився, що під час воєнного стану юридичний відділ має менше роботи, оскільки є менше засідань комісій, менше сесій. Однак є майнові питання, які залишаються важливими для громад Львівщини. Це стосується не лише медустанов, а, наприклад, "Торфовища Білогороща". Щодо земель в заказнику, то є кілька відкритих кримінальних проваджень стосовно незаконного продажу землі.

Створення заказника на Білогорщі ініціювали ще у 2017 році. Тоді Львівська міська рада надала згоду на створення торфовища та передала землю Львівській обласній раді, яка і створила ландшафтний заказник місцевого значення "Торфовище Білогорща". Однак представники колишньої Рясне-Руської сільради напередодні створення Львівської громади роздали новоствореним автогаражним кооперативам гектари унікальних земель заказника і тепер за цю територію тривають суди. 

Ярослав Гасяк розповів, що 92 га “Торфовища Білогорща” – це землі, на які претендували колишні посадовці Рясне-Руської сільради: “Вони на них претендували, це фактично розділено по 10 соток землі для певних громадян”.

Громадяни подають до суду, аби анулювати рішення Львівської обласної ради про створення ландшафтного заказника та мати змогу повернути собі тих 10 чи більше соток землі. Утім Гасяк наголосив, що заказник є і буде, а всі рішення про роздачу земель будуть скасовуватися через суди.

“Ми будемо всіляко це відстоювати і тому числі, дякуючи вам (ред. – ЗМІ), висвітлювати тему, що є певні спроби окремих громадян і певних юридичних осіб поставити це (ред. – створення заказника) під сумнів. Ми спільними зусиллями не дамо цього зробити”, – зазначив Ярослав Гасяк.

В.о. керуючого справами Львівської обласної ради висловив вдячність представникам Галицької прокуратури і Львівської обласної прокуратури: “Будуть ще не менш цікаві об’єкти, які ми сподіваємось будуть перебувати у спільній власності громад”.