323090З початком російського вторгнення питання зникнення військовослужбовців та захоплення їх в полон є проблемою для тисяч українських родин. Кожен зниклий захисник – це трагедія для близьких, які перебувають у пошуках інформації.

Щоб надати особі статус зниклої безвісти, родини мають подати заяву про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин до територіального органу Національної поліції України. Заява має містити всю інформацію, якою володіє родич: а саме всю інформацію щодо місця перебування Захисника чи Захисниці на момент зникнення, особливі прикмети тощо. Таку заяву можна подати особисто в територіальний відділ поліції або зателефонувати на номер 102 (цілодобово).

Через 24 години після подачі заяви про зникнення особи, слід отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Витяг містить інформацію про слідчого, який відповідатиме за розслідування справи. Відомості зі заяви про розшук особи вносять до Єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

Щоб отримати витяг з Реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин потрібно звернутись до Секретаріату з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

Статус «зниклої безвісти» офіційно надають після внесення до реєстру.  Це відбувається згідно з Законом України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Координаційний штаб з питань поводжень з військовополоненими є органом, який вирішує питання щодо військовослужбовців у полоні та їх обміну. Він допомагає координувати роботу державних органів і громадських об’єднань. До складу Штабу входять представники різних міністерств та відомств, а очолює його начальник Головного управління розвідки Міноборони України.

Для підтримки родин захисників при Штабі відкрито громадські приймальні, де працюють спеціалісти, юристи, адвокати та психологи. Консультації можна отримати по телефону або онлайн через Особистий кабінет Координаційного штабу за посиланням.

Жителі Львівської області можуть звертатися до Західного регіонального  центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, що розташований у Львові на вул. Коперника, 17. Західний регіональний центр надає допомогу родинам військовополонених і займається розглядом випадків зникнення військовослужбовців у регіоні. Записатися на прийом можна за номером телефону 0 800 300 541.

100

Ще одним комунікаційним каналом для родин військовослужбовців, які зникли безвісти, є Управління з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин (Секретаріат Уповноважених з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин). Управління підпорядковане Міністерству внутрішніх справ України та займається розшуком осіб, що зникли за особливих обставин. Родини військовослужбовців, які проживають на Львівщині можуть звертатися до головного спеціаліста управління по західному регіону — Миколи Самарчука, який консультує про стан розшуку, за телефоном +38 050 694 84 23. Крім Львівської, його діяльність охоплює і Закарпатську область.

2000

У Львівській області також діє Центр з розшуку осібзниклих безвісти за особливих обставин, створений Національною поліцією України. Його мета — розшук військовослужбовців, підтримка родин, збір інформації та проведення ДНК-експертиз. Прийом громадян відбувається у приміщенні Західного регіонального центру Координаційного штабу  з питань поводження з військовополоненими, а консультації можна отримати на «Гарячій лінії» Центру за номером +38 (068) 236 28 83.

3220

Якщо військовослужбовець не виходить на зв’язок, спершу слід зв’язатися з його товаришами або командиром. Якщо контакти відсутні або немає відповіді, необхідно звернутися до ТЦК та СП, яке здійснить запит до військової частини. Якщо частина підтвердить, що він на бойовому завданні, потрібно чекати.

“Якщо військовослужбовець не повернувся з бойового завдання, військова частина проводить службове розслідування, оскільки вона веде облік особового складу. За результатами розслідування інформація про зникнення, потрапляння в полон чи загибель передається до ТЦК та СП, який надасть офіційне сповіщення родині. Якщо родина отримала інформацію про те, що військовослужбовець потрапив у полон або зник безвісти, потрібно подати відповідну заявку до Координаційного штабу. Це можна зробити онлайн після реєстрації в Особистому кабінеті на сайті Координаційного штабу  або, зателефонувавши на гарячу лінію Штабу”, — пояснює керівник апарату Львівської ОДА Тарас Грень.

Координаційний штаб також розробив детальну дорожню карту з інструкціями для родин зниклих безвісти або полонених, яку можна знайти за посиланням.

441