Високий Замок

kordon chergyВід четверга, 22 грудня, на прикордонному пункті пропуску “Краковець” запрацює експеримент із розмежування смуг руху автомобілів з українською та іноземною реєстрацією. Про це журналісту “ВЗ”, повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка. “Сьогодні (середа, 21 грудня. — Авт.) мають доробити дорожні знаки, і в четвер будемо пробувати розмежовувати автомобільний рух”.

 За словами губернатора, на далеких підступах до прикордонного пункту пропуску “Краковець” облаштували реверсну смугу — це буде окремий додатковий пас для машин з українською реєстрацією. Починатися він буде приблизно за кілометр від пункту пропуску. Його відгородили тимчасовими обмежувачами – парапетами, які  придбали у Польщі. Первинна вартість парапетів перевищувала 700 тисяч гривень, але вклалися у суму, навіть меншу ніж 400 тисяч. Частина грошей – зі спецфонду митниці, ще частину надали підприємці, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю.

За ініціативою голови ЛОДА Олега Синютки на пункті пропуску «Краковець» ще півроку тому мав запрацювати експеримент з розділення смуг для автомобілів з українською та іноземною реєстрацією. Адже тисячі автомобілів, які щодня стоять у черзі на українсько-польському кордоні, створюють справжній колапс, через який страждають усі учасники автомобільного руху. Отже, окрему смугу запланували зробити для автомобілів з іноземною реєстрацією (серед них левова частка — дрібні “контрабандисти”, учасники Малого прикордонного руху, які мають можливість перетинати кордон без візи і  перевозять до Польщі цигарки, алкоголь тощо), а окрему — для машин з українською реєстрацією. Адже багато наших співвітчизників мають потребу їхати в Європу у бізнесових справах, на лікування, відпочинок. Ідею розмежування руху радо підтримали митники і прикордонники. Реалізація проекту потребувала організаційних заходів (наприклад, залучення патрульної поліції, яка б регулювала рух) і фінансових затрат. За словами Олега Синютки, якщо експеримент на “Краковці” виправдає себе, цей досвід поширять на інші пункти пропуску українсько-польського кордону.