Форпост

sadovyj1Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував інформацію щодо розміщення пресувального устаткування у промзоні Рясне-2. Також мер розповів, що місто більше 7 місяців перебуває у сміттєвій блокаді. Таким чином пробують впливати на рішення партії «Самопоміч» у парламенті.

«В сьогоднішньому зверненні я хочу прокоментувати події останніх днів у Львові.

В місті доволі часто бувають конфліктні ситуації. Це нормально, коли ті чи інші групи мешканців не влаштовують певні рішення. В таких випадках я готовий дискутувати і аргументувати і якщо це можливо – шукати компроміс. Так було завжди. Але я ніколи не допускав і не допущу тиску на власні рішення через грубу силу та шантаж.

Львів вже понад сім місяців перебуває у сміттєвій блокаді. Ми працюємо в критичних умовах. Щодня ми повинні вивезти з міста понад 600 тонн відходів, які продукують львів’яни в своїх домашніх господарствах та на підприємствах. Зараз ми отримали чергову технологію блокади. Наші машини, не зважаючи на те, що вони мають офіційні угоди з полігонами в інших областях, починають зупиняти на трасах і в супроводі поліції повертати до Львова. Ціль блокади зрозуміла – завалити місто сміттям і в такий спосіб вплинути на політичну позицію «Самопомочі» в парламенті. Такі нові методи наших опонентів – цинічні і поза межами здорового глузду.

Будівництво нового сміттєпереробного комплексу – це шлях на 2 роки як мінімум. Весь цей час нам потрібно буде кудись дівати сміття, яке ми з вами продукуємо. Не мер особисто, не депутати чи чиновники, а всі ми разом – мешканці міста.

Одне з тимчасових рішень на випадок надзвичайних ситуацій – це пресування сміття. Ми взяли в оренду за символічні 10 гривень в місяць сучасну установку італійських та фінських виробників. Вона дозволяє зменшити об’єм сміття в шість разів та обгорнути його щільно спеціальною плівкою. Це суттєво полегшує його подальше транспортування.

Ми ретельно вивчали досвід європейських міст і знайшли такий спосіб саме в Європі. Устаткування цілком придатне до розміщення в межах міста, адже не продукує жодних, наголошую, жодних побічних, шкідливих речовин. Ми розмістили його в промисловій зоні мікрорайону Рясне-2. В радянські часи ця зона продукувала дійсно багато викидів. Так, наш недолік, що ми не змогли в цих умовах переконати деяких мешканців, що нова пресувальна лінія не створює жодних додаткових загроз. Будемо спілкуватись і роз’яснювати», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.