RyanairАвіакомпанія Ryanair заявила про відмову працювати в Україні.

"Ми скасували наш запланований візит в Україну після того, як київський аеропорт "Бориспіль" не виконав угоду про розвиток, укладену в Міністерстві інфраструктури з посадовими особами аеропорту і нинішнім генеральним директором аеропорту паном Рябікіним у березні цього року", - цитує Цензор.НЕТ заяву компанії на Facebook.

У той же час генеральний директор Міжнародного аеропорту "Бориспіль" Павло Рябікін заявив в інтерв'ю РБК-Україна, що аеропорт не зміг піти на умови Ryanair за фіксованою ставкою аеропортового збору і на вимоги про можливі розгляди в англійському суді.

"Вони зажадали в ультимативній формі, щоб ми витримали вимоги, які містяться в підписаному ними з міністром інфраструктури протоколі про наміри. А ми точно так само сказали, що не можемо цього зробити... По-перше, вони вимагають, щоб ставка аеропортового збору в 7,5 доларів була фіксованою і безумовною. По-друге, вони хочуть, щоб вона поширювалася і на рейс Київ-Лондон. По-третє, вони хочуть, щоб усі можливі спори між "Борисполем" і Ryanair розбиралися англійським арбітражем за англійським правом", - заявив Рябікін.

Свою позицію з приводу конфлікту висловив і міністр інфраструктури України Володимир Омелян:

«Дискусія навколо Ryanair – це не дискусія навколо долі окремого аеропорту чи авіакомпанії, це – дискусія про майбутнє України і боротьба за нього.

Насправді, все просто: або ми вивільнюємося з олігархічних «обійм», які настільки міцні, що держава ледь дихає, а люди змушені платити за все ледь не вдесятеро більше, бо вибору немає. Або залишаємося в лещатах, поки зможемо це витримати фізично...

...Ryanair як криголам має зламати монополію на українському ринку, за ним підтягнуться й інші лоу-кост перевізники.

А це вже буде означати, що в Україні з’явився справжній ринок, є конкуренція, є боротьба за пасажира. Питання: кому це не вигідно?

Пасажирам? Державі? Аеропортам? Очевидно, що вигідно.

Це не вигідно декільком людям, частина з яких навіть не живе в Україні" - написав, зокрема, Володимир Омелян на свої сторінці у ФБ.