10943 1 largeУ Львівській міській раді відбулось підписання меморандуму щодо співпраці з розробки стратегії прориву міста Львова до 2027 року.

«Коли ми починали нашу дорогу щодо стратегії, ми пішли іншим шляхом. Ми почали цю роботу у 2007 році. Ми, маючи дуже хороших радників, зробили працю спільно з громадою, з різними середовищами. Завдяки цій стратегії, ми маємо дуже непогані результати. Але все змінюється. Тому наше завдання – ставити перед собою дуже великі, але досяжні цілі. Ми хочемо збудувати креативне місто, де буде креативна економіка, де на кожному підприємстві будуть інновації, місто, до якого будуть прагнути їхати люди з різних куточків світу, щоб себе реалізувати.

Цей новий етап ми починаємо, маючи велику співпрацю з громадськими організаціями, з Католицьким університетом. Інститут міста буде одним з таких координаторів цієї праці. Але це має бути велика спільна праця різних середовищ, треба залучити усіх громадян міста, щоб цей документ і його реалізація були нашим наріжним каменем успіху на наступні роки», - розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Метою цього Меморандуму є встановлення процедури взаємодії, зміцнення ділових зв’язків та розвитку взаємного співробітництва між Громадською організацією «Креативне місто», ТОВ «Прорив» та комунальною установою Інститутом міста. Офіційний меморандум про співпрацю між ними підписано під час брифінгу.

Львів починає розробку нової стратегії розвитку, яка базуватиметься на концепції креативного міста. Упродовж останніх двох років група ініціативних львів'ян - підприємців, науковців, громадських діячів - шукали нову, проривну візію розвитку Львова, котра б дала можливість якісно змінити життя усіх львів'ян, а не лише окремих сфер економіки. Візію креативного міста, або ж Міста гідних, схвалила Рада конкурентоспроможності при Львівській міській раді (дорадчий орган, створений спеціально для контролю за дотриманням мерією виконання стратегії Львова).

Візія прориву - 2027: Місто гідного життя, базованого на довірі, чесності, взаємоповазі та взаємодії, що веде до добробуту, самореалізації та суспільного блага через розвиток креативності - творення нових ідей і знань та їх впровадження.

Креативне місто - концепція розвитку міст, яку узагальнив наприкінці 1980-их років британський науковець Чарльз Лендрі, а після цього розвинули соціологи та економісти з різних країн світу. Концепцію втілюють у життя понад сто міст світу, наприклад: Дублін, Сан-Франциско, Портленд, Ванкувер, Ханой, Тель-Авів, Катовіце та інші.

Концепція передбачає створення умов для високої концентрації творчих людей та інтелектомістких галузей економіки, які за рахунок продукування ідей та інновацій, а також поширення європейських цінностей (довіра, взаємодопомога, толерантність тощо) змінюють не лише економіку, але й спосіб співіснування людей та організацій. Зазвичай у таких містах суттєво зростає рівень життя, мінімізується корупція, вони стають помітними на регіональних та глобальних ринках праці та інноваційних технологій.