rynok2Вчора, 15 серпня, стартував прийом проектів від активних громадян на Громадський бюджет Львова. Розмір громадського бюджету складатиме орієнтовно 20 млн. грн. Реалізовуватимуть проекти за кошти бюджету розвитку наступного року.

Подавати свої проекти на конкурс зможуть громадяни, яким виповнилось 16 років, однак не лише львів’яни, а й мешканці, які тут працюють або навчаються, мають нерухомість чи народилися у Львові.

«Громадський бюджет – це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом. Якщо людина бере безпосередню участь у тій чи іншій справі, вона відчуває свою силу в тому, що її голос почуто. Ми повинні дати зі Львова хороший старт, щоб така ініціатива була по всіх містах нашої країни. Треба вчити людей вміти працювати з бюджетними коштами і впливати на те, що робиться довкола них.

Ми цей проект розпочали торік. В бюджеті міста передбачили майже 20 млн грн. У нас не просто було багато учасників – це був ажіотаж. Тисячі і тисячі львів’ян взяли участь і подали свої пропозиції або голосували. І що мені приємно – що із 23 тисяч львів’ян, які голосували за найкращі пропозиції по громадському бюджету, фактично 17 тисяч використовували BankID. Це дуже великий плюс. Якщо коротко, то є міський бюджет, і 1% його розподіляють самі львів’яни. Вони визначають, які проекти є найбільш актуальними: сквери, парки, новітні технології тощо. Для мене дуже важливо, щоб люди вмикались у процес, щоб вони були співучасниками успіху, адже самі ж потім будуть контролювати це все», - зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

«За плечима один рік реалізації проектів, отож можемо говорити про певні поради з минулорічного досвіду їх реалізації. На що саме радив би звертати увагу авторам проектів насамперед. Якщо проекти стосуються громадських просторів, встановлення дитячо-спортивних майданчиків, дуже важливо, щоб ця земля була у комунальній власності. Перевірити цю інформацію можна на сайті держгеокадастру. Якщо ділянка у державній або приватній власності, то такі проекти, на жаль, будуть відхилені. Також під час підготовки проекту велику увагу треба приділяти спілкуванню зі сусідами, оскільки це 90% успіху. Можна мати дуже гарну ідею, але якщо її не поділяють ваші сусіди, то навряд чи цей проект буде підтримано необхідною кількістю голосів. Також звертайте увагу під час спілкування на те, що bank ID – це безпечний і зручний спосіб для голосування», - розповів Юрій Лукашевський, начальник управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради.

«Громадський бюджет – це дуже добрий інструмент зміни свого подвір’я, міста, і відповідно, держави. Завдяки йому мешканці вчаться розуміти, чого вони хочуть, звикають брати на себе відповідальність і змінювати якість свого життя. У минулому році ми взяли участь у громадському бюджеті, але не перемогли. Попри це ми популяризуємо його в рамках акції «На каву на громадський бюджет» і цього року ми знову будемо брати участь, бо наполегливі мають щастя», - додає Наталя Піпа, засновниця ГО «Кращий Сихів».

Охочі подати свої проекти зможуть зробити це через спеціально створений сайт gb.city-adm.lviv.ua, заповнивши тут відповідну реєстраційну форму, або через Центри надання адміністративних послуг. Однак, щоб подати проекти, авторам необхідно заручитися підтримкою та надати на конкурс списки і підписи мешканців: 25 для малого проекту та 50 – для великого. Впродовж року одна людина зможе подати максимум 2 проекти – один великий та один малий.

Які відбулись зміни?

Відбулось розширення географії дії громадського бюджету на м. Винники, смт. Рудно, смт. Брюховичі, що дозволить більшому колу осіб реалізовувати свої ідеї щодо покращення міста або голосувати за них;

Збільшено фінансування малих проектів 50 000,00 до 500 000,00 грн. та великих проектів від 500 000,00 до 3000 000,00 грн. Це дасть змогу авторам втілювати в життя більш масштабні проекти в межах свого району.

Передбачено, що проекти, які стосуються установ, не можуть передбачити проведення поточних чи капітальних внутрішніх ремонтних робіт щодо приміщень цих установ. Однак, проекти, які включають у собі закупівлю обладнання для установ, можуть передбачати проведення внутрішніх ремонтних робіт, якщо вартість цих робіт становить менше 50% кошторису проекту.

Прийом заявок стартує сьогодні, 15 серпня, і триватиме до 15 вересня. З 15 вересня до 1 листопада подані проекти аналізуватимуть та опрацьовуватимуть. Далі, з 1 до 15 листопада, триватиме голосування, результати якого відображатимуться онлайн. Переможців проектів виберуть до 1 грудня. Їх кількість залежатиме від вартості вибраних проектів. Слід додати, що 40% від загальної суми громадського бюджету використають на великі проекти та 60% - на малі.

Довідка

Громадський бюджет Львова реалізовує Львівська міська рада за підтримки ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ІБСЕД), що реалізує проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження», ГО «Інститут регіонального розвитку», Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), ГО «Центр громадянських ініціатив», ГО «Кращий Сихів».