Заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз у своєму блозі на Цензор.Нет оприлюднив плани міністерства у цій сфері на 2017 рік:

Новий рік - час планів та підсумків. У 2016 році наша команда реалізувала майже неможливе: фактично побороли проблему рейдерства, успішно запустили пілотний проект "Шлюб за добу", понад 25 % новонароджених отримали свідоцтва безпосередньо у пологових будинках, знищено монополію та передумови для хабарництва у сфері реєстрації бізнесу та нерухомості, продуктивно запрацював Антирейдерський закон, паралельно функціонує Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, у рази збільшено кількість "точок" прийняття документів для реєстрації громадських об'єднань.

Результати - це чудово, але наша команда не зупиняється на досягнутому!

Представляю амбітні цілі на наступні 12 місяців. У 2017 році ми плануємо:

1. Внести зміни до Сімейного кодексу України

• Прибрати "неіснуючого батька". Нагадаю, що наразі українське законодавство вимагає у матерів-одиначок зробити юридичну фікцію: вписати вигаданого батька у свідоцтво про народження дитини. Зазначена безглузда вимога у майбутньому створює для мами виключно проблеми: неможливо вивезти дитину закордон без згоди "батька", необхідно систематично отримувати витяг з відповідного реєстру для садочка, школи чи інших установ.

• "Шлюб за добу" має функціонувати не у рамках пілоту, а як повноцінна норма законодавства. Наша ціль робити життя громадян максимально зручним. Завдання держави не створювати зайвих необґрунтованих обмежень, а навпаки - сприяти процесам спрощення та лібералізації норм у сферах, де це можливо.

• Паралельно з територіальними органами Мін'юсту послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану здійснюватимуть органи місцевого самоврядування. Адже конкуренція - це завжди покращення якості надання послуг. Таким чином, ми послідовно реалізуємо політику децентралізації.

2. Продовжити комплексну боротьбу з рейдерством

• У лютому плануємо створити професійну робочу групу, що вдосконалюватиме чинні механізми у боротьбі з рейдерами. Буде здійснено глибокий аналіз статистики, наразі наявних злочинних схем та розроблено заходи, що здатні й надалі зменшувати кількість незаконних заволодінь майном.

• Системний моніторинг роботи реєстраторів та нотаріусів.

3. Розбудова громадянського суспільства - наш пріоритет

• Збільшення кількості "пунктів" прийняття документів від громадських об'єднань.

• Створення максимально сприятливих умов для внесення змін до статутів громадських об'єднань для приведення їх у відповідність до вимог Податкового кодексу.

4. Активне інформування населення про усі новели, досягнення та проблеми. Постійний діалог з громадянами

• Суспільна думка має бути почутою та врахованою у кожному кроці Уряду! Тому ми й надалі активно спілкуватимемося з громадянами у публічній площині. Зазначу, що саме активна комунікація з населенням дозволила Мін'юсту досягти серйозних результатів у 2016 році. Адже проблеми громадян були почутими та вирішеними.

5. Очищення нотаріального корпусу від недобросовісних нотаріусів

• Мін'юст активно слідкуватиме за роботою нотаріусів та у разі виявлення серйозних порушень ініціюватиме скасування свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Адже чесний нотаріат - важлива складова забезпечення верховенства права в країні.

6. Активна взаємодія з лідерами думок та іноземними партнерами

• Ми не прагнемо просто переймати чужий досвід. Наше завдання - пошук та генерація ідеальних моделей та нововведень саме для України, з урахуванням її соціальних, економічних умов та суспільних настроїв.

Підкреслю, що зазначений перелік цілей не є вичерпним. Команда Мін'юсту доповнюватиме та коригуватиме його в залежності від нових викликів та потреб наших громадян!