1408088Брати Дубневичі через суд змусили видання "Дзеркало тижня" опублікувати спростування міністра інфраструктури Володимира Омеляна про неправдиві, на їх думку твердження, а також  вимагають видалити сам текст лютневого інтерв'ю з міністром, повідомляє ЗМІ.

Зокрема, вимушене спростування стосується тверджень про те, що  Дубневичі хочуть продавати "Укрзалізницю", а також те, що учасниками схеми відмивання коштів ПАТ "Укрзалізниця" є фірми, афілійовані з Дубневичами.

"Це дивний випадок, коли судова справа про завдання шкоди честі й гідності вибудувана на фігурі мовлення, а не на неправдивому факті. Звичайно, брати Дубневичі не хочуть продавати "УЗ" у буквальному значенні, наприклад, вивівши її на IPO, передоручивши Фонду держмайна або на сільському базарі. Той факт, що народні депутати, їхні юристи і тим більше судді фігур мовлення не розуміють, синекдох не знають і стилістичним прийомам не навчені, не дивує. Дивує, що з усього тексту інтерв'ю з міністром інфраструктури честь і гідність заслужених працівників транспорту зачепила саме ця досить абстрактна фраза. Без уваги залишилися заяви про махінації із закупівлями, мільярдні втрати держпідприємства, формування лотів під конкретного постачальника, навмисне завищення ціни, торги і розрахунки, проведені у ручному режимі.

Навіть друге спростування міністра, що претендує на конкретику, так невиразно та обтічно вибудуване позивачем, що стосується не конкретних компаній ТОВ "Експозиція" і ТОВ "Арго", які фігурують у розслідуванні НАБУ, наприклад, а якихось абстрактних "афілійованих фірм", і, по суті, жодного конкретного факту з інтерв'ю не спростовує.

Окрім публікації абсурдних спростувань, Дубневичі також вимагають вилучити сам текст лютневого інтерв'ю з міністром Омеляном. Ми виконаємо й цю частину припису. Нам щиро жаль, що юристи Дубневичів не дружать не тільки зі стилістичними прийомами, а й з основами комп'ютерної грамотності. Видалення не скасує того факту, що інтерв'ю й додані до нього документи прочитали понад 60 тисяч людей. І вони продовжать читати його навіть після видалення з нашого сайту, тому що неможливо вилучити текст з мережі Інтернет, якщо його вже розтиражовано у новинах і соціальних мережах, розміщено на інших сайтах, проіндексовано пошуковиками й "закешовано". А "забороненість" тексту лише підігріває інтерес до нього. Після рішення суду кількість тих, хто прочитав інтерв'ю з міністром Омеляном, "поки його не вилучили Дубневичі", зросла ще на 20 тисяч, і темпи не знижуються. Тож певною мірою суд, а точніше, суди, самі того не бажаючи, допомагають відновленню справедливості. Втім, їм не зарахується", - коментують у редакції "Дзеркала тижня".

Інтерв'ю станом на зараз можна прочитати за посиланням.