Дивись.Інфо

closedЗа тиждень у Львівській області закрилось 2 тисячі ФОПів. Про їхню ліквідацію та про «сплячі» підприємства розповів начальник ГУ ДФС у області Ігор Кондро.

«Перш за все, ключові зміни в законодавстві – це те, що платники податку, а саме, суб’єкти підприємницької діяльності, які раніше були на загальній системі оподаткування, не маючи доходу все одно тепер сплачуватимуть єдиний соціальний внесок. Це ключове питання, чому зараз підприємці масово знімаються з реєстрації і ліквідовуються як суб’єкти підприємницької діяльності. Окрім цього, на даний час І група платників єдиного податку сплачуватиме єдиний соціальний внесок з коефіцієнтом 0,5%, друга група – 22% від мінімальної заробітної плати.

Адже, згідно зі статистикою, в останній тиждень у нас подано в області більше двох тисяч заяв на ліквідацію ФОП. Проте, варто зазначити, що процес реєстрації приватних підприємців відбувається щомісяця і щороку, але є значна кількість підприємців, які не звітують і не здійснюють жодної діяльності. Тобто, зареєструвались приватним підприємцем, попрацювали трошки, побачили, що не йде ця діяльність і після цього стають «сплячими», не подають жодної звітності і відповідно не знімаються з реєстрації», - говорить Ігор Кондро.

За його словами, на даний момент приватних підприємців у Львівській області зареєстровано близько 117 тисяч, при чому тих, які не здійснюють діяльність, є майже 50% від цієї цифри. І це значно ускладнює роботу з базами ДФС.

«З одної сторони, є позитивним, що ті підприємці, які не збирались продовжувати діяльність, ідуть і масово закриваються, а ті, що працюють, продовжують працювати і відповідно сплачують податки.

Інше питання, є дуже велика полеміка через те, що є ряд підприємців, які сезонно здійснюють діяльність. І вони мусять відкриватись на сезон і знову зніматись потім з реєстрації. Звичайно, зараз люди нас беруть в штики, бо стоять в чергах, закриваються. Але за два-три місяці все увійде у нормальне русло. Як би там не було, найбільший плюс, що кількість зареєстрованих підприємців прийде з часом у певну відповідність до реальної кількості працюючих», - прокоментував зміни до законодавства Ігор Кондро.