1435584527 1 4
Фото ілюстративне
В аеропорту Львів мають намір запустити авіарейси до Казахстану, Узбекистану і Киргизстану. Про такі плани повідомила генеральний директор аеропорту Тетяна Романовська, передає ЦТС.

Вона нагадала, що за часів СРСР багато пасажирів прибувало до Львова з республік Союзу на лікування в Моршин і Трускавець. "Зараз цей пасажиропотік частково збережений: люди з пострадянських держав літають з Мінська і Баку, і ми активно працюємо над тим, щоб відновити ці зв'язки. Плануємо відкрити рейси в Казахстан, Узбекистан і Киргизстан. Для цього, між іншим, завершуємо розробку логістики прямого сполучення аеропорту з ключовими містами і об'єктами в регіоні ", - поінформувала Т. Романовська.

"Наш аеропорт зараз більш орієнтований на Європу, але в наступному році ми додамо акценти ще й на Азію", - додала вона.

Відзначимо, що зараз прямого авіасполучення між Україною і Узбекистаном з Киргизстаном немає. Так, Узбекистан блокує вихід авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) на маршрут Київ-Ташкент.

У 2013 році Uzbekistan Airways, національна авіакомпанія Узбекистану, заявила про намір припинити регулярні авіарейси Ташкент-Київ-Ташкент. Тоді пояснювалося, що причиною скасування рейсу може стати конфлікт з МАУ, яка нібито чинить тиск на узбецьких партнерів "з метою отримати конкретні слоти (дозвіл на польоти в певні дні і певний час) Міжнародного аеропорту "Ташкент". МАУ спростувала цю інформацію, підкресливши, що вона готова до співпраці.

В середині 2014 року повідомлялося, що Uzbekistan Airways і МАУ досягли принципової домовленості до кінця липня 2014 року укласти інтерлайн угоду про взаємне визнання перевізних документів, а також угоду код-шерінгу (спільну експлуатацію повітряної лінії).

У травні 2015 року "Узбецькі авіалінії" знову тимчасово припинили виконання рейсів за маршрутом Ташкент-Київ-Ташкент в зв'язку з відсутністю домовленостей між авіаційними властями Узбекистану і України щодо експлуатації договірних авіаліній. Більше польоти між Україною та Узбекистаном не виконувалися. У вересні 2015 року стало відомо, що Uzbekistan Airways закриває офіс в Києві.

Президент МАУ Юрій Мірошников неодноразово після цього заявляв, що МАУ зацікавлена ​​у відновленні польотів в Узбекистан, але поки це залишається "болючим питанням".

Що стосується Казахстану, то з Астани і Алмати до Києва літає казахська Air Astana. Також рейси в цю країну з аеропорту Бориспіль виконує МАУ.