knyzhkova sotnia2Ініціатива «Ккнижкова сотня», або діюча група у ФБ «Книжки для поранених бійців АТО», була створена в 2014 році під час Львівського Форуму видавців. Саме там Микола Чугаєвський ініціював збір книжок на Форумі видавців. Але це був тільки перший крок до реалізації задуму.

Ще потрібно було протоптати стежку до госпіталю, і заставити чиновників в госпіталі подивитися на читання книжок бійців, які здійснюють реабілітацію у Львівському шпиталі. Оскільки це все -таки військовий госпіталь, то майже півроку керівництво думало, чи давати «Книжковій сотні» таку можливість Але ініціатива таки домоглася свого.

Кожне відвідування поранених бійцівзмінює стереотипи, змінює відношення до суспільств, стверджують волонтери. Коли вони щотижня з книжками та смаколиками, які частоо самі жі печуть, заходять у палати, посмішка зявляється на лицях хлопців, які пережили багато жахіть війни.

knyzhkova sotnia3Для забезпечення постійного збору книжок від населення та видавництв, організаціних моментів, ініціатива використовує приватне приміщення. Зате близько і комфортно. До сотні долучаюься все нові й нові люди, але основним кістяком є канадійка Christine Chraibi, вчителька Христина Стасів, Федорчик Юрій, Ірина Рабець, Тетяна Чайковська, Олена Чебелюк, Людмила Біда, Надія Волчецька, Світлана Стаховська.

«Оскільки з бійцями підтримуємо контакти і після госпіталю, то книжки ми відправляєм по усій Україні. Також багато їх з нашими відмітками на передовій. Особливу співпрацю завдаки військовому журналісту ми отримали з Соледаром. Ми відправили книжки у дитячу бібілотеку, у школи. Така собі просвітинцька діяльність, яка охоплює усі дотичні до книжок сфери життя. Головне, що це корисно!», - розповідають волонтери.

knyzhkova sotnia1За 2,5 роки діяльності ініціатива вже передали бійцям тисячі книжок, щотижня це приблизно 100 примірників. Налагодили співпрацю з видавництвами.

«Пишемо їм листи-прохання, і деякі видавництва постійно надсилають нам журнали і кросворди. Деякі одноразово. Деякі автори, такі як Євген Положій, організувують збір коштів на придбання книжок для нашої організації. Вимоги до книжок прості - мають бути цікаві, в пристойній палітурці, не радянщина. Бійці люблять читати фантастику, детективи, історичну прозу, про УПА та війну, психологію. Хоча і спеціалізовану медичну і юридичну просять. Все залежить від людини, від настрою, від погоди. Що кому впаде в око», - розповідають у «Книжковій сотні».