render kompanion 2
ЖК «Компаньйон» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ
Рішення про купівлю власної квартири – часто одне з найважливіших у житті. Однак це лише перший крок, із якого починається довгий процес пошуку, а потім купівлі нерухомості.

Він може тривати кілька тижнів, місяців або навіть років. Квартира мрії – це щось зовсім особливе для кожної людини, але є об'єктивні критерії, на які варто зважати, вибираючи житло в новобудові. Про них ми і поговоримо.

Можна назвати кілька десятків критеріїв, що так чи інакше будуть важливими та значущими для вибору житла, але ми зупинимося тільки на головних із них.

Ціна
Для 80% покупців ціна нерухомості – основний критерій, на який вони звертають увагу під час вибору квартири. Багато в чому він визначається рівнем доходу та допомагає сформувати сегмент доступних пропозицій із наявних на ринку. Вартість квадратних метрів формується з безлічі факторів:

авторитет забудовника;
розташування житлового комплексу;
клас і тип нерухомості;
площа квартири;
тип оздоблення: чорновий, передчистовий, «під ключ».
Очевидно, що квартира в новобудові класу «еліт» коштуватиме значно дорожче, ніж житло аналогічної квадратури, але в будинку економкласу.


Локація та інфраструктура
Місцезнаходження квартири, а точніше житлового комплексу, в якому вона розташована, – важливий чинник вибору. Вам варто добре подумати, де ви хотіли б жити. Виберіть район, що відповідає вашим очікуванням не лише з погляду розташування, а й доступу до соціальної інфраструктури, переважно до основних місць: дитячого садка, школи, лікарні. Також варто ознайомитися з територіальним розвитком району міста та дізнатися, які плани місцевого самоврядування щодо місця поблизу вашої майбутньої квартири. Може виявитися, що через кілька років у цьому районі побудують сміттєспалювальний завод або трасу.

Поверх
Вибираючи квартиру, варто визначитися, на якій висоті ви хочете жити. Деякі люди бояться перших поверхів через ризик пограбувань, інші не хочуть підніматися сходами на горішній поверх або бояться холоду з даху в зимовий період. Такі побоювання марні: в сучасних житлових комплексах зазвичай є власна служба охорони, а територія закрита від сторонніх; сучасні технології будівництва дають можливість створити комфортні умови проживання на будь-якому поверсі без потреби додаткового утеплення стін або обігріву. Вибираючи поверх, вам залишається керуватися тільки тим, хочете ви їздити на ліфті чи надаєте перевагу сходам, вам приємніше дивитися з вікна на сад чи на панораму міста.

Також важливо враховувати розташування квартири з огляду на сторони світу – для розуміння кількості денного світла в кімнатах. Це вплине не тільки на ваш комфорт і благополуччя, а й на суму ваших рахунків за опалення й освітлення. Кращим вибором стане квартира з вікнами, що виходять хоча б на три сторони світу, але не завжди є вибір, тому заздалегідь варто визначитися, наскільки для вас важлива кількість світла в квартирі.

render vb 3
ЖК «Велика Британія» від Корпорації Нерухомості РІЕЛ

Планування
Купуючи нову квартиру, враховуйте не тільки ваші поточні потреби в житлі, але й плани на майбутнє. Наприклад, збільшення сім'ї. Забудовники пропонують і великі квартири від 80 м2, ціна за квадратний метр яких значно нижча, ніж, наприклад, квартири-студії. Розумним вибором буде квартира, планування якої можна адаптувати до ваших потреб, наприклад, у разі збільшення кількості членів сім'ї. Найпопулярніші 2- і 3-кімнатні квартири на відносно невеликій площі (50-60 м2), що легко адаптуються до будь-яких вимог.

У процесі вибору квартири в новобудові слід особливу увагу приділити плануванню окремих кімнат. Крім розмірів самої квартири, добре звертати увагу на розмір і наявність додаткових кімнат, наприклад, комори. У цьому випадку ціна квадратного метра такої кімнати нижча, ніж самої квартири, але її купівля однозначно підвищить комфорт проживання.

Репутація забудовника
Надійний забудовник – це практично половина успіху в купівлі нерухомості, оскільки в протилежному випадку проблеми можуть виникнути як на етапі будівництва, так і під час здачі об'єкта в експлуатацію. Вибираючи забудовника, неодмінно звертайте увагу на такі нюанси:

реєстраційні документи та склад керівництва компанії;
порядок і форма оплати за придбану нерухомість;
наявність дозвільної документації на будівництво;
кількість успішно завершених проєктів;
наявність партнерів і їхній статус;
відгуки клієнтів.
Якщо є сумніви щодо будь-якого з перерахованих вище пунктів, це може бути причиною відмови від співпраці з таким девелопером.

Стандарт оздоблення
Коли стандарт оздоблення є предметом обговорення, слід взяти до уваги те, що фізичні та юридичні особи, які займаються продажем нерухомості, можуть використовувати різні терміни. Стандартом оздоблення в новій квартирі заведено називати чорновий, хоча цей термін неточний. Відсутні стандарти, за якими можна було б визначити, чим цей стан характеризується і чим він відрізняється від інших стандартів оздоблення. Але є деякі чинники, що визначають можливість продажу квартири на первинному ринку. У квартирі від забудовника з чорновим оздобленням зазвичай уже поштукатурені стіни, підлоги залиті стяжкою, встановлено підвіконня, міжкімнатні двері та вхідні двері до квартири, а також розподілені вузли на сантехніку й електроустановки.

Переважно забудовник бере на себе й встановлення центрального опалення з радіаторами, а також низьковольтну та газову установку, якщо в квартирі взагалі використовується газ. Перед купівлею квартири рекомендується переконатися, що на цьому етапі можна внести зміни. Компанія, що відповідає за підготовку нерухомості до здачі в експлуатацію, зазвичай використовує стандартизовані рішення, і якщо проблема не в тому, щоб замінити двері на ті, що вам більше до вподоби, серйозніші зміни можуть виявитися неможливими вже на стадії передчистового ремонту.

Вибрати свою ідеальну квартиру на сайті Корпорації Нерухомості РІЕЛ просто, скориставшись пошуком із додатковими фільтрами. У каталозі ви легко підберете житловий комплекс за класом, матеріалом стін, за наявністю паркінгу та іншими критеріями, а квартиру – за кількістю кімнат, за площею та поверховістю.

Замовити професіональну консультацію з питання купівлі квартири в новобудові можна телефоном або через форму зворотного зв'язку на сайті.