blokadaТак звана блокада в зоні АТО відбувається з ініціативи Москви. Про це напівофіційно говорять у різних високих, а також у низьких кабінетах. Чому чиновники не скажуть цього публічно, бозна, але формат цих заяв не змінює суті. Саме Кремлю вигідно нині завдати разючих збитків для країни:

- Енергетичних. Називаються різні цифри запасів вугілля, але якщо узагальнити всі оцінки, то виходить 2-4 тижні. Відповідно вже наступного тижня можуть початися віялові відключення електроенергії. Урядовці навіть обіцяють ввести надзвичайний стан, що обернеться значними обмеженнями в енергоспоживанні.

- Промислових. Значна частина підприємств сходу України постраждає через блокаду залізничних шляхів активістами партії "Самопоміч", оскільки або ті компанії напряму, або їх підрядники залежні від споживання коксу, електроенергії і т.д. За деякими оцінками, це щонайменше 50% великих виробництв цього регіону.

- Економічних. Приблизно на 20-30% зменшиться валютна виручка через зупинку експортно-орієнтованих підприємств.

- Соціальних. Такі міста, як Авдіївка, залишаться повністю без тепла і електроенергії , люди - без роботи. А шахтарі з "ДНР"-"ЛНР" матимуть лише один шлях заробити гроші – брати до рук автомата.

Тут у мене лише два запитання. Перше з них – чи є в країні влада?

Виглядає, що немає. Адже два покемони з депутатською недоторканністю - Парасюк і Семенченко-Грішин - створили приватну армію і блокують залізничні колії. Ось уже декілька тижнів їх посіпаки гріються на свіжому лютневому повітрі і вдають із себе патріотів, котрі за власні кошти рятують країну від працюючих ТЕЦ, енергетичних і металургійних підприємств. Їх гострі напади "патріотизму" виходять за межі діагнозу "боротьба з контрабандою": он Парасюк обіцяє захоплювати ТЕЦ, закликав своїх "лютневих" туристів використовувати зброю і навіть побив поліцейського (хоча фігачити правоохоронців, схоже, це його амплуа). І щоб геть зовсім не паритися з блокпостами, "парасюки" підривають залізничні колії, що сполучають підконтрольні території та ОРДЛО.

Так ось, уточнююче запитання до влади: усім можна так себе поводити, наприклад - оголосити блокаду супермаркету, захопити яку-небудь резиденцію ДУС або ювелірку? Чи ліцензію на підривну діяльність видають тільки юродивим із депутатськими значками та комбатам із депутатською недоторканністю?

Якщо десь на Печерську не розуміють, то не складно розтлумачити: адже ті покемони не Ахметова блокують, не бізнеси якихось інших олігархів. ВОНИ ПОКАЗУЮТЬ, ЩО В КРАЇНІ НЕМАЄ ВЛАДИ, і можна безкарно поставити країну на вуха, а більшість українських телеканалів транслюватиме ту шизофренію в прямому ефірі. Ще вчора людям, які відповідають за порядок у цій країні, треба було знайти та піймати лише два покемони, Парасюка і Семенченка, але завтра отих кишенькових монстрів розведеться тьма-тьмуща. Один комбат вирішить взяти під контроль атомну електростанцію, оскільки там виявить контрабандний російський уран, інший відіжме якийсь банк – "на прохання трудящих". Адже Парасюк та Семенченко показали, що підірвати відносну стабільність в країні можна на раз-два, а СБУ, МВС та навіть Міноборони (підрозділи якого працюють на лінії розмежування) просто жують соплі... як, зрештою, і Донецька військово-цивільна адміністрація. Всі вони надто ніжні для такої польової роботи, а нахабність кишенькових монстрів-депутатів стає дедалі нахабнішою.

Якщо ви там, нагорі, у своїх високих кабінетах не побачили аналогії, то я постараюся протерти ваші вікна: один в один повторюється сценарій окупації Донецька та Луганська. Спершу якісь дивні істоти окупували Луганську і Донецьку ОДА, й мало хто тоді сприймав їх серйозно. До речі, всі ми пам'ятаємо, що одним із штурмовиків Донецької ОДА був і Семен Семенченко, доказом чому є відео в youtube. Наша влада була на той момент надто ввічливою, аби викурити озброєну нечисть із адміністративних приміщень. Чимало моїх джерел, наприклад, повідомляють, що коли б тодішні глава СБУ Валентин Наливайченко та віце-спікер ВР Андрій Парубій не злякалися і дали б вказівку на штурм Луганської облдержадміністрації, то область була б нині під українським контролем. Очевидно, подібна історія і з Донецькою ОДА.

З одного маленького захоплення розпочинається велике відчуження, велика біда. Особливо, якщо там є Семен Семенченко. Три роки тому через нерішучість декількох нібито державних діячів проросійські та російські орки відтяли значну частину Донбасу, нині - через пасивність інших персонажів - ми можемо отримати катастрофу значно більшого масштабу, яка поглине економіку країни. І тоді змінити щось буде неможливо.

При цьому, ВИ ОЦІНІТЬ КРАСОТУ ГРИ ПУТІНА. Експерти та журналісти давно передбачали, що він візьметься за дестабілізацію ситуації в країні. Але ніхто й не сподівався, що все вийде так просто - два малопритомних депутати із пригорщею кримінальних справ об’єдналися "взяли і зробили". В підсумку вони доводять країну до віялових відключень, надзвичайного стану та економічної кризи. На другому етапі ці "мирні активісти", не виключено, влаштують збройний переворот із самопроголошенням Семено-Парасюківської антинародної республіки або підірвуть транзитний газопровід, яким путінський режим постачає свій газ… І буде великим щастям, якщо ті двоє обмежаться проголошенням Партії покемонів, у передвиборчі обіцянки якого входитиме рейдерство, рекет та револьверна люстрація на місці, без суду й слідства. А за ними потягнуться й інші "патріоти" клінічного рівня...

А хто перешкодить? Невже, вихід один - створювати нові добробати, які боротимуться зі старими, злоякісними попередниками. А потім - знову створювати...

До речі, а чи є у нас в країні Садовий, політичний лідер отих покемонів? Ось уже тривалий час він ніяк не коментує діяльність своїх підопічних. Тут треба уточнити, що Парасюк, хоча формально й позафракційний, але давно страждає різними формами залежності від Семена Семенченка, в тому числі й інтелектуально-політичною. Семенченко, на дівочому прізвищі якого значаться судимості, під камери старається не говорити нічого зайвого, а от його підопічний наговорив і натворив на значну кількість статтей Кримінального кодексу.

Якщо Садовий думає відмовчатися, - то не вийде. Журналісти "Обозревателя" намагалися декілька днів отримати пряму відповідь від Андрія Івановича, але все, на що він спромігся - сказати щось на кшталт "контрабанда - це погано". Так, це дуже погано... Але "Самопоміч" донедавна нагадувала партію європейського типу, а не зборище небалакучих покемонів з автоматами за плечима: щось не пригадаю, щоб лідер цієї партії чи віце-спікер - "самодопоможиця" Оксана Сироїд чи навіть Семенченко вийшли на високу трибуну і заговорили про контрабанду з ОРДЛО. Думаю, і ви не пригадаєте. І все тому, що не з контрабандою їм треба боротися, а влаштувати перформенс на всю країну.

Що маємо в залишку?

Блокада організована росіянами і вигідна лише їм. Цей факт підтверджується тим, що ніхто з близьких до Рената Ахметова бізнесменів та політиків досі не назвав замовників блокади. Ну дійсно, незручно якось Путіна всує згадувати.

"Самопоміч" несе пряму відповідальність за козачкування на користь Росії, а також підривну діяльність проти України. І, повторюся, тут Садовому не вдасться відмовчатися. Він особисто повинен пояснити людям, чому вдався до антидержавного бандитизму та козачкування на користь РФ. До речі, завжди знайдуться люди, котрі захочуть влаштувати віялові відключення під офісом 24 каналу, у Львівській Ратуші чи під особистим особняком львівського мера. До слова, новий політичний партнер Садового Міхеїл Саакашвілі теж нещодавно побував на "блокадному Майдані" , що говорить про єдину погоджену кампанію.

Тепер про контрабанду: я би тут розділяв приватний бізнес СБУ, МВС та Міноборони в синергії з олігархами від тих потоків, котрі забезпечують безпеку держави. Якщо Андрій Іванович Садовий у парі з Міхеїлом Ніколозовичем Саакашвіллі полюватиме за постачальниками алкоголю, продуктів харчування, зброї в так звані ДНР-ЛНР, то це можна вітати. Але водночас існує майже офіційна торгівля між Україною та ОРДЛО. Виглядає на те, що влада не може перестати постачати електроенергію в самопроголошені республіки, оскільки на частину підконтрольних Києву територій мережі заходять саме з територій окупованих. Типовий приклад - Авдіївка: як тільки "орки" вирубили у себе силову підстанцію, з якої надходило живлення до цього промислового міста, з нашого боку теж було провернуто декілька рубильників, і частина ОРДЛО враз погасла. Після цього ремонтні бригади одразу були допущені "мирними активістами ДНР" до об'єктів для відновлення енергозабезпечення Авдіївки.

Постачання вугілля абсолютно вплетено в це мереживо взаємозалежності. Спершу, на початку війни урядовці спробували ввозити вугілля з-за кордону, зокрема з Африки, але де-факто ціна "днр"івського вугілля удвічі дешевша, ніж африканського, особливо - з корупційними накрутками. Тому, зважаючи на високий енерготрафік між двома непримиренними територіями, в тариф була закладена ціна дешевого донбаського вугілля, що негласно постачається на українські ТЕЦ та виробничі компанії.

Я не можу схвалювати чи не схвалювати дану ідею уряду і великого бізнесу, я радше констатую її як медичний факт. Звісно, мені також цікаво знати, хто займається постачанням вугілля, і яка різниця в цінах між тонною коксу в "ДНР" і в Україні? В чию кишеню потрапляє різниця? І як зміняться тарифи на електроенергію, якщо країна перейде на вугілля з інших регіонів?

Це запитання, на які варто було б отримувати відповідь, а не гратися з Путіним у піддавки. Чи здатна на це "Самопоміч", покаже час. І, до речі, друге питання до влади: чи здатні наші очільники вирішити це питання? Не заговорити, а вирішити.

Наостанок хочу нагадати про так званих солдатських імператорів, котрі у третьому столітті обиралися римськими вояками. Це була епоха малоосвічених правителів, які раз по раз змінювали одне одного, прославилися внутрішніми конфліктами та несистемним правлінням, і в підсумку призвели Римську імперію до серйозної кризи. Наші покемони - ще не імператори, але серйозну владу над країною вже отримали.

Далі буде?

П.С. Є версія, що за блокадою стоїть Ігор Коломойський, який у такий спосіб прагне нав'язати Ринату Ахметову свій кременчуцький мазут. Але якщо це і так, то лише в тій мірі, що описана в приказці: коня кують, а комар ногу підставляє.

Орест Сохар, Обозреватель