img604
Святкування Дня міста Львова 1986 року
Напередодні святкування дня міста Львова пропонуємо вашій увазі чотири фотографії святкування Дня Міста 1986 року. Фотографії потрапили до нас у вигляді слайдів з приватної колекції. В цьому році вперше з часу радянської окупації святкувався день міста, пише сайт Фотографії старого Львова.

“Коли встановилась радянська влада, міське свято звелося до відзначення «Золотого вересня», тобто річниці «возз’єднання», без жодних урочистостей. Так тривало аж до 1986 року, коли було прийняте рішення про відновлення свята з демонстраціями. Крім колон з різноманітною продукцією, демонстранти також зображували Данила Галицького російський князем, вояків, які боролись проти поляків, татар, козаків, різноманітних радянських революціонерів і солдатів-визволителів”, – розповів Ярослав Бишкевич, львовознавець і старший науковий співробітник Львівського історичного музею.

img605
Святкування Дня міста Львова 1986 року
Особливий шарм цим світлинам додають написи. Чого тільки варта назва торговельного лотка "КУЛЬТБЫТХОЗТОВАРЫ" чи текст на полотнищах розташованих на Львівській науковій бібліотеці імені Василя Стефаника “Вас обслуговує трест їдалень учбових закладів”.

Зараз, дивлячись на ці світлини, важко стримати посмішку. Одяг містян, цікаві написи та “несамовиті” розваги викликають ностальгію в старших львів’ян, а у молоді – неприховане здивування. Але вже завтра ви зможете порівняти наскільки змінилося святкування за майже сорок років.

img598img597