2 d4d6db260f995dce3f6165e94bd69369Комунальне підприємство «Дрогобичводоканал» намагається у судовому порядку повернути кошти, які боргує водоканал міста-курорту. На розгляді у Господарському суді Львівської області перебувають дві справи щодо заборгованості трускавецького водоканалу. Загальна сума за спожиті цим підприємством послуги з водопостачання та водовідведення на сьогодні сягнула 12, 79 млн грн! Така інформація міститься на офіційному сайті КП «Дрогобичводоканал», пишуть Джерела Трускавця.

Як стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень, епопея за позовом водоканалу міста Котермака про стягнення боргу з підприємства оздоровниці триває другий рік поспіль. У грудні 2017 року Господарський суд Львівської області прийняв ухвалу про розтермінування заборгованості трускавецьким водоканалом рівними частинами щомісячних платежів до листопада 2020 року. У судовому засіданні представник підприємства міста-курорту стверджував, що ТзОВ «Трускавецький водоканал» є збитковим й перебуває на межі банкрутства, тому сплатити борг одразу не може. А однією з причин несвоєчасного виконання фінансових зобов'язань трускавецький водоканал вказав … бездіяльність «Дрогобичводоканалу» щодо формування тарифів протягом вересня-грудня 2015 року. Таке «обвинувачення» позивач заперечив, повідомивши, що за вказаний період трускавецький водоканал не звертався до дрогобицького про надання розрахунків нового тарифу!

Нагадаємо, що 1 вересня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 670, яка передбачила формування гуртового тарифу для трускавецького водоканалу. Цьому передувала цілеспрямована системна діяльність попередніх очільників міста. Коли у липні 2014 року Нацкомісія встановила єдиний тариф на водопостачання та водовідведення для усіх категорій споживачів і для Трускавця вартість води зростала на понад 200 відсотків - міська влада з таким рішенням категорично не погодилися.

Тоді трускавецький водоканал першим підняв на державному рівні питання врегулювання тарифів– його пропозиції лягли в основу проекту урядової постанови про врегулювання тарифної політики у водопостачанні. Процес ухвалення документу затягнувся у часі, за цей період Дрогобич нарахував Трускавцю борг, бо виставляв рахунки за тарифом, який місто оскаржувало. Однак коли постанова набула чинності, відповідно до її положень та інших законодавчих актів, де виписано механізм компенсації заборгованості за неправильно встановлений тариф, у листопаді 2015 року відбувся взаємозалік між трускавецьким, дрогобицьким водоканалами й Кабміном на суму 11, 5 млн. грн. Якби не було оскаржено встановлення єдиного тарифу – ці мільйони сплатили б трускавчани!

Отже, станом на 1 грудня 2015 року борг водоканалу міста курорту становив 4, 49 млн грн. - уряд не погасивзаборгованості з різниці в тарифах стосовно юридичних осіб. Однак трускавецький водоканал отримав механізм для формування економічно обґрунтованого тарифу, а у 2016 році з міського бюджету у статутний фонд підприємства було скерована понад 2 млн. грн. Тобто за наявності фахового менеджменту були передумови, аби підприємство погасило залишки заборгованості.

Натомість тодішнє і нинішнє недолуге керівництво трускавецького водоканалу умудрилося примножити його у кілька разів! А через некомпетентність трускавецьких посадовців, зокрема профільного заступника Олексія Балицького, новий, на основі гуртової ціни, тариф на послуги з водопостачання і водовідведення був затверджений лише 1 травня 2016 року. Таке зволікання дало поштовх до подальшого накопичення боргу. Він продовжував зростати і станом на 1 грудня 2016 року сягнув 10, 91 млн. грн.!

Очевидно, що відсутність ефективних менеджерських рішень екс-керівника міського водоканалу Володимира Возняка та його правонаступників Віктора Марченка й Мирослава Мицька дорого коштувала трускавчанам. За підтримки очільників міста-курорту представники «Альфи Плюс» не придумали нічого дієвішого, як компенсувати неспроможність підприємства коштом городян.

За період мерства Андрія Кульчинського тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення для споживачів міста-курорту зросли тричі. Останнє рішення – вартість у 23,65 грн за куб. м була підтримана виконавчим комітетом міської ради минулого тижня. Її сформовано на основі розрахунків трускавецького водоканалу від ціни у 7, 56 грн., за якою підприємство купує воду у Дрогобича. А уявімо собі, якими були б тарифи для споживачів міста-курорту, якби не напрацьований попередниками механізм гуртового тарифу. Сьогодні дрогобичани платять за воду 17, 86 грн. Такою ж була б і стартова ціна для трускавчан, а остаточна - близько 40 грн за куб. м!

Втім зростання ціни на послуги матиме продовження - дрогобицький водоканал подав розрахунки нових тарифів у НКРЕКП. Паралельно тривають судові процеси: Дрогобич категорично проти розстрочки погашення заборгованості водоканалуміста-курорту, оскільки вважає, що розтермінування не виправить фінансового становища трускавецького водоканалу, яке утворилось через неналежне виконання ним обов’язків. Трускавецький водоканал є найбільшим споживачем послуг позивача і несплата ним заборгованості може призвести до кризової ситуації в регіоні.

Виглядає на те, що іншого шляху отримати кошти, аніж через судове рішення у дрогобицького підприємства немає, оскільки водоканал оздоровниці є нестабільним партнером. З лютого цього року цей затятий боржник у черговий раз порушив умови надання йому послуги і не проводить повної оплати з водопостачання та водовідведення, - йдеться на офіційному сайті «Дрогобичводоканалу».

Зазначимо, що за даними системи «Ю-контрол», податковий борг трускавецького водоканалу становить 2, 713 млн грн. станом на 1 квітня цього року.