1 znimok ekranu2018 06 0413 22 25 5b1516054919f
скріншот частини листа від екологів
Екологи з європейських країн заявили, що зараз від таких заводів уже відмовляються. Про це повідомляють у 032.ua.

Генеральний секретар європейського екологічного бюро здивований тим, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) дав кредит на будівництво механіко-біологічного сміттєпереробного комплексу у Львові. Про це стало відомо під час прес-конференції у Львові 4 червня, - передає 032.ua.

Відповідні листи Європейське екологічне бюро розіслало: у ЄБРР, Міністрові екології та природних ресурсів України Остапу Семераку, міському голові Львова Андрію Садовому та голові Львівської облдержадміністрації Олегу Синютці. У листі, зокрема, вказано, що механіко-біологічна переробка (така, яку пропонують впровадити на львівському заводі) - це неефективний спосіб вирішення проблеми.

Юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Городецька зауважила, що позиція генсекретаря Європейського екологічного бюро дещо збігається з оприлюдненою позицією їхньої організації. Наприклад, у тій частині, що європейські експерти не підтримують досвід будівництва таких комплексів.

“Такий комплекс потрібен в дещо іншому вигляді: має бути сортувальна лінія, анаеробне зброджування, але не може бути виробництва RDF-палива, бо цементні заводи в інших країнах не можуть його спалювати і такі відходи потрапляють на полігони”, - пояснила Наталія Городецька.

На думку екологів, на комплекс також не варто відправляти нерозділені відходи. Потрібно запровадити роздільний збір на первинному етапі, біля будинків, у яких живуть люди, інакше на заводі не зможуть переробити такі відходи.

Інше питання - не може потрапляти на комплекс не розділені відходи, такий роздільний

Директор ЛКП “Зелене місто” Вадим Ноздря заявив, що у Європі питаннями переробки сміття займаються давніше і вони мають більш розвинені технології, а тому рекомендації європейських екологів не є актуальними для України.

Посадовець також додав, що цементні підприємства, з якими у Львові ведуть переговори, уже погодилися приймати RDF-паливо та навіть підтвердили об’єм.

Нагадаємо, у Львові досі не перейшли від першого до другого етапу проектування сміттєпереробного комплексу. Проектанти працюють в борг, усю суму їм заплатять після затвердження проекту експертизою на державному рівні.