2323323Площа біля памʼятника першодрукарю Федоровичу у дощовий день, як сьогодні, виглядає ось так. А в сонячні дні тут — так званий «блошиний ринок»: книги, нагороди/значки, платівки, листівки, колекції різних предметів і нумізматика, антикваріат…

Не маю нічого проти таких вуличних ярмарків, які є в різних європейських містах, де можна купити цікаві б/у та старовинні речі, спілкуватися колекціонерам… Зрештою, ярмарки Garage Vintage, які, щоправда, відбуваються в різних локаціях, — також великою мірою про це.

Але саме на цій площі досі присутня російська пропаганда. Це — книги, які часто є не просто російською, а ще й оспівують російські спецслужби та імперію, платівки російсько-радянських виконавців, нагородні та різні інші значки, з символікою ворожої держави.

Відповідно до здорового глузду, це не просто «продаж ностальгії», як заявляють журналістам продавці цього непотребу, це — глум над памʼяттю наших Героїв, Розстріляного Відродження і навіть чинним законодавством України.

Правда про ті часи, за якими нас тут досі схиляють ностальгувати, — занадто страшна. В ній Геноцид, який агресор намагається повторити, саме в цю хвилину стираючи з землі цілі українські міста і села. В ній ГУЛАГи. В ній — витіснення на маргінес української літератури і культури загалом.

Ми саме правду маємо памʼятати.

Пропагувати ностальгію за часами окупації може лише окупант.

Як депутат Львівської обласної ради, я звернувся до Львівської міської ради та Галицької районної адміністрації з запитом щодо правових дозволів на існування цього торгового обʼєкта, а також звернув увагу на порушення законів про декомунізацію та щодо обмежень видавничої продукції держави-агресора.

Нижче ви бачите лист-відповідь районної адміністрації.

3484

Маємо документально підтверджений факт: торгівля у цьому місці роками є стихійною та неврегульованою містом.

Що дуже - і навіть дуже дивно для центру Львова. Андрію Садовий, як таке може бути? Це навіть не бабусі з молоком і яблуками, яких запросто ганяють муніципали.

Дякую Галицькій адміністрації, яка таки зробила кілька перших кроків до врегулювання ситуації: як бачимо з листа, провела рейд і розʼяснення продавцям. І мушу сказати, що таких кричущих шовіністичних назв книг трошки поменшало. Також адміністрація здійснила часткове облагородження території довкола.

3232123

Але чинні військові мені пишуть, що нагородні знаки окупантів на цьому ринку досі у продажі.

Найближчими днями обовʼязково ще раз пройдуся, аби самому пересвідчитися, що міняється. Можемо піти разом. Якщо маєте час і бажання, зголошуйтеся в коментарях. Журналістів також запрошую.

І далі наполягатиму на врегулюванні цієї ситуації, відповідно до чинного законодавства.

Захар Миляник

Джерело