734832843На фоні ситуації у вугільному напрямку, коли збуту для “Укрвугілля” немає, коли борг по заробітній платі шахтарям становить більше 600 млн грн (це тільки по “Львіввугуллі”), а ще заборгованості по Донецькому басейні, коли велика кількість державних вугільних збиткових підприємств тягнуть кошти із держбюджету на своє існування, коли вертикаль не може сформувати дорожню карту щодо вугільної проблеми, коли жінки шахтарів під стінами Міненерго випрошують кошти для існування своїм сім’ям – спалахує новий корупційний кейс у розмірі 500 тис. дол.!

Це ЖАХ!!!

Якщо держава не може впоратися із корупцією на власних шахтах є два шляхи вирішенні цієї проблеми:

1. Збиткові державні підприємства віддати у реструктуризацію, залишити 2 структури ДП “Львіввугілля” і ДП “Добропіллявугілля”. Такі підприємства, як ДП “Волиньвугілля”, шахти “Надія”, “Центральна” (Мирноград), ДП “ВК “Селидіввугілля”, ДП “Краснолиманська” і так далі закрити і запропонувати людям робочі місця згідно з регіоном. Якщо це донецький напрямок – ДП “Добропіллявугілля”, якщо західний напрямок – ДП “Львіввугілля”, перевести звідти все необхідне обладнання і запустити нові лави! Водночас обов’язково запровадити ембарго на імпорт вугілля!!! Збалансувати потрібний об’єм вугілля для потреб ТЕС і цементних заводів!

Прийняти закон щодо ПДВ і списати борги за ЄСВ!

78898

2. Віддати в управління приватникам, які будуть сплачувати ренту за кожну тонну добутого вугілля (не у власність)!!! А шахти, які не мають перспектив у економіці, – у реструктуризацію. Максимально запровадити програму по оптимізації структури, об’єднати їх в шахти управління. Немає потреб утримувати такі відокремлені підрозділи, як “Вуглезбут”, “Вуглепостач”, а також по 15 бухгалтерів та 10 юристів на кожні шахті не має сенсу утримувати!

На мою думку, має бути 15 штатних одиниць у центральному управлінні!

При варіанті № 2 корупція сама по собі зникне! Наприклад, спиртозаводи, які були у власності держави, – завжди перебували у скандалах щодо корупції, як тільки держава віддала їх у приватні руки – корупція вимерла! Але на це має бути велике державницьке бажання працювати для людей у цій галузі і бути субʼєктом у прийнятті рішень!

Це – чорна полоса для вугілля, але ми, як знаємо, після чорної наступає біла!

4545566

Орест Кавецький

Джерело