1 im578x383 wwНа турбазі "Соколине гніздо" (село Коростів, Сколівського району) у чотирьох дітей віком від 7 до 17 років виявили симптоми харчового отруєння. Про це повідомили у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, передає Експрес.

Медики встановили діагноз. У дітей  — гострий гастроентероколіт нез'ясованої етимології. Трьох відвезли у лікарню, але батьки відмовилися від госпіталізації.  

"О 12.20 до нас прибуло троє дітей 2000, 2008 та 2011 років народження, які відпочивали на вказаній турбазі, —  розповідає Експрес-онлайн Оксана Яремко, заступник головного лікаря Сколівської центральної районної лікарні. — Вони скаржилися на біль у животі та шлункові розлади. Після обстеження, консультації та надання допомоги дітям стало краще. Батьки забрали їх з лікарні о 17.30".

Ще одній дитині, яка мала такі самі симптоми, допомогу надали на території турбази.   Лікар каже, що поки не вдалося з'ясувати, чим саме отруїлися діти.

"Річ у тім, що вони їли різну їжу — і привезену з дому, і куплену, і ту, яку приготували на базі. Крім того, кілька днів діти активно подорожували, харчувалися в різних місцях. Тому зараз важко сказати, де саме вони отруїлися".  

"Оскільки не було встановлено, що діти отруїлися саме на території бази, ми не змогли провести повноцінну перевірку, —  долучається Ростислав Волошин, перший заступник головного начальника управління Держпродпоживслужби у Львівській області. —  Взяли лише змиви у їдальні, тепер чекаємо результатів, які будуть через 5 днів".  

Як каже Ростислав Волошин, на запитання спеціалістів батьки відповідали неохоче, а потім зібрали речі та поїхали до Києва. Діти при цьому перебували у стані середньої важкості.   

"Ми подали інформацію до київського управління Держпродспоживслужби, тож можливо їх ще раз перевірять удома", — сказав він.  

"Влітку будь-які продукти —  як приготовані, так і напівфабрикати —  псуються набагато швидше", —   додає Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії. — Насамперед це м'ясні та рибні страви, вироби з фаршу, салати. При недостатній термічній обробці або неправильному зберіганні вони можуть призвести до токсикоінфекції, яку спричиняють сальмонела, кишкова паличка, паличка протея тощо. Отруєння стафілококом найчастіше відбувається під час вживання молока, кефіру, кондитерських виробів (особливо з кремом), рибних і м'ясних виробів".  

Лікар радить ретельно мити руки, овочі та фрукти. Такі продукти, як паштет, шинка, варені ковбаси, готові салати з майонезом чи сметаною та яйця на м'яко треба їсти одразу після приготування. У холодильнику вони можуть зберігатися не більше 2 годин.   Щоб не використовувати воду з невідомих джерел, на природу слід брати бутильовану або набирати з-під крана. Якщо ж готуєте на природі шашлики, слідкуйте, щоб всередині м'ясо не залишалося сирим.