36559521 2116211088667137 7034158241793703936 nУ Яворівському районі в селі Кожичі компанія “Тек-гідроаеробуд” до 2019 року має побудувати народний дім для проведення культурних заходів місцевої громади вартістю 6,9 млн грн. Замовником будівництва виступила Домажирська сільська рада. Про це повідомляє Центр громадського моніторингу та досліджень.

На відкритих торгах ТОВ “Тек-гідроаеробуд” обійшов свого єдиного конкурента ПП “Будівельно-комерційна фірма “Основа”, яке пропонувало побудувати будинок культури на 152,5 тис. грн дорожче.

Відповідно до технічного завдання, окрім низки будівельних робіт ТОВ “Тек-гідроаеробуд”  має провести вогнезахисну та блискавкозахисну обробку деревини, встановити попереджувальні знаки, колодязь, а також монтувати пожежну сигналізацію на об’єкті будівництва.

Для виконання протипожежних робіт переможець був зобов’язаний надати копію ліцензії, яка підтвердить право компанії на здійснення відповідного виду діяльності. Таку вимогу у тендерній документації встановила Домажирівська сільська рада, а саме: “копію ліцензії учасника торгів на відповідний вид діяльності з переліком видів робіт відповідно до Технічного завдання”.

Слід зазначити, що відповідно до вимог Закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення підлягають обов’язковому ліцензуванню, яке здійснюється уповноваженими підрозділами МНС України.

Експерти “Центру громадського моніторингу та досліджень” детально проаналізували пропозицію ТОВ “Тек-гідроаеробуд” і встановили, що переможець торгів не надав копію такої ліцензії, а відтак не може здійснити весь обсяг робіт, які передбачені в договорі.

Провести протипожежні роботи могла б і субпідрядна організація, яка має необхідні дозволи та ліцензії, однак  “Тек-гідроаеробуд” надав довідку, в якій зазначено, що компанія не планує залучати субпідрядні організації на даному об’єкті будівництва.

“Проблему відсутності ліцензії на виконання протипожежних робіт ТОВ “Тек-гідроаеробуд” мало вирішити ще на етапі подання своєї пропозиції, а саме запросити субпідрядника, або ж отримати необхідний документ в уповноважених структурах МНС. На даний момент, після підписання договору, дві його сторони порушили Закон: переможець торгів, який не відомо як виконуватиме дані роботи та замовник, який віддав підряд на 6,9 мільйонів гривень компанії без права їх здійснювати” -, пояснює Мирослав Сімка, голова правління “Центру громадського моніторингу та досліджень”.

ТОВ “Тек-гідроаеробуд”, зареєстроване в 2013 році у Львові. Єдиним власником компанії є львів’янин Орест Курець, який також володіє київськими фірмами ПП “Сатаж” та ТОВ “Мегмаком”. В минулому році  ТОВ “Тек-гідроаеробуд” отримало великий підряд вартістю в 7,1 млн грн на реконструкцію будівель львівського обласного клінічного діагностичного центру. А вже в березні цього року слідчі Львівської місцевої прокуратури відкрили кримінальне провадження проти посадових осіб  ТОВ “Тек-гідроаеробуд” за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів під час реконструкції львівського діагностичного центру.