6b270fc0848881497fca041e02344e6b 1 560x372Патрульній поліції дали доступ до бази даних та нададуть дозвіл на перевірку автомобілів на іноземній реєстрації. Патрульні зможуть зупиняти власників таких автомобілів і перевіряти легальність перебування в країні того чи іншого транспортного засобу. Тепер відомі і штрафи, які будуть виписувати за порушення після ухвалення, пише ТСН.

Доступ до "Інспектор-2006" дозволить дивитися терміни перебування автомобіля на території України. Згідно із законодавством, машини, які оформлені на іноземців, за законом можуть легально перебувати в країні до одного року в режимі "тимчасового ввезення". Цим і користуються багато українців, раз на рік перетинаючи кордон і керуючи автомобілем за дорученням.

Ті ж, хто привіз машину для особистого користування можуть потрапити під штрафні санкції. Юрист Ольга Ніколаєнко зазначила, що легально нерозмитнений автомобіль зможе перебувати в країні до двох місяців. За цей термін власник повинен зареєструвати авто в Сервісному центрі МВС. Ті ж, хто не проходить реєстрацію будуть платити штраф від 155 до 170 грн. Такі порушники будуть заноситися в базу даних "Рубіж", яка за допомогою відеофіксації буде виявляти порушників автоматично. 

Якщо і після цього водій не розмитнить машину, то штраф збільшиться до 510 грн або накладуть громадські роботи до 40 годин з можливою конфіскацією автомобіля.

Нинішні терміни перебування машини в Україні становлять 10 днів, далі машина перебуває тут нелегально. Але поки поліція не мала права карати порушників.

Поки у Верховній Раді так і не розглянули новий законопроект, як і інші пропозиції з вирішення цього питання. Ніна Южаніна наполегливо звертала увагу парламенту на цю проблему. Але поки тільки Кабінет Міністрів видав наказ №479 від 20 червня, за яким поліція цілодобово знаходиться в зоні митного контролю і стежить за легальністю ввезення автомобілів на європейських номерах. Плюс патрульним дали доступ до бази даних, для виявлення фактів порушення митних правил.